- Advertisement -

Sjedinjene Američke Države objavile nove sankcije protiv Rusije

Preporučujemo

SAD su objavile listu novih sankcija protiv Rusije koja uključuje tri ruske televizijske stanice, direktore Gazprombank banke i zabranu za državljane SAD-a da u Rusiji obavljaju konsultanske i računovodstvene poslove.

Najava nove serije sankcija je došla u trenutku dok se Joe Biden, predsjednik SAD-a, skupa sa drugim liderima država G-7 virtuelno sastao sa ukrajinskim predsjednikom Volodomirom Zelenskim.

“Ovo nije apsolutna blokada. Nismo zaledili sredstva Gazpromnake ili zabraili transkacije sa njom. Ono što smo uradili je poslali signal da Gazprombank banka nije sigurno utočište, zato smo sankcionisali neke od njihovih direktora, kako bi stvorili efekat hlađenja”, rekao je novinarima jedan od viših zvaničnika Bidenove administracije.

Do sada su vlasti u SAD-u i evropskim državama bile oprezne sa sankcionisanjem Gazprombank banke jer se preko računa otvorenih u ovoj banci vrši plaćanje plina isporučenog iz Rusije.

Osam direktora iz Sberbanke koja kontroliše jednu trećinu ruskih bankarskih sredstava je također sankcionisano javlja Reuters. Pod sankcijama se našla i Moskovska industrijska banka i deset njenih podružnica.

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Rusija prvi put od 1918. kasni s plaćanjem stranog duga

Rusija je prvi put u više od 100 godina propustila rok za plaćanje inozemnog duga, prenosi BBC pisanje Bloomberga. Moskva...