Sjedinjene Američke Države poslale vojni avion s humanitarnom pomoći za Gazu

Preporučujemo

Sjedinjene Američke Države (SAD) poslale su danas prvi od tri vojna aviona u Egipat da dostave vitalnu humanitarnu pomoć za Gazu tokom primirja između Izraela i Hamasa.

Letovi pomoći sa hranom, medicinskim potrepštinama i zimskom opremom prvi su od strane američke vojske otkako je sukob počeo napadima Hamasa na Izrael 7. oktobra.

- -

Letovi počinju dan nakon što je predsjednik Joe Biden kazao da će iskoristiti produženje primirja kako bi dobio više pomoći u Gazi, a da se međunarodni napori nastavljaju dodatno produžavajući pauzu.

Prvi avion C-17 zrakoplovnih snaga sletio je u utorak u Egipat sa 24,5 metričkih tona medicinskih potrepština i hrane spremne za jelo, saopćila je američka agencija za međunarodni razvoj.

“S obzirom da je 1,7 miliona ljudi interno raseljeno i 2,2 miliona kojima je potrebna humanitarna pomoć, povećanje humanitarnih zaliha od suštinskog je značaja za spašavanje života i ublažavanje patnje najugroženijih”, navodi se u saopćenju USAID-a.

Ujedinjene nacije prenijet će pomoć iz egipatske regije Sjeverni Sinaj, koja se graniči s Pojasom Gaze pod upravom Hamasa, na samu pogođenu palestinsku teritoriju, saopćili su američki zvaničnici.

- -

U narednim danima stići će još dva aviona, rekli su.

Posrednik Katar u ponedjeljak je najavio produženje prvobitnog četverodnevnog primirja za 48 sati, otvarajući put za daljnje oslobađanje talaca koje je Hamas zarobio tokom napada na Izrael.

Osam stotina kamiona s pomoći stiglo je iz Egipta u južnu Gazu u prva četiri dana primirja, a dio pomoći je stigao i do teško pogođenog sjevera Gaze, saopćili su američki zvaničnici.

Najnovije

Ne smiruju se reakcije na masakr u Gazi, svjedok kaže da su kamioni s hranom gazili ljude

Ne smiruju se reakcije na masakr u Gazi, svjedok kaže da su kamioni s hranom gazili ljude. Najmanje 112 Palestinaca...