Sjednica Parlamenta FBiH: Klub Bošnjaka pokrenuo vitalni interes, uložen i amandman

Preporučujemo

Na početku današnje sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH, predsjedavajuća ovog doma Lidija Bradara obavijestila je delegate da je Klub Bošnjaka pokrenuo pitanje vitalnog nacionalnog interesa obrazlažući da je donošenje Zakona o izbornim jedinicama i broju mandata u Parlamentu FBiH vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda.

Smatraju da je takav akt neophodno razmatrati u Domu naroda po proceduri predviđenoj Ustavom FBiH i Poslovnikom Doma naroda, za vitalni interes konstitutivnih naroda, javlja reporter N1 Jasmin Hadžiahmetović.Smatraju da je ovo vitalni nacionalni interes “prije svega zbog činjenice da se radi o aktu važnom za sva tri konstitutivna naroda i njihovoj adekvatoj zastupljenosti”.

- -

Pokretanje vitalnog nacionalnog interesa potpisalo je svih 17 delegata na čelu sa Osmanom Ćatićem, predsjednikom Kluba.

Nakon usvajanja hitnog postupka i dnevnog reda sjednice, delegati Kluba Hrvata Željko Mirković i Mladen Lonić uložili su amandman koji se tiče cenzusa unutarstranačkih lista, a koji je prema ovom zakonu predviđen da bude 20 posto. Smatraju da je ovo nedopustivo i predlažu da cenzus bude 10 posto.

Jedan od predglača zakona, Predrag Kojović iz Kluba Srba, ovaj prijedlog smatra prihvatljivim, ali su iz Kluba Bošnjaka, također jednog od predlagača, zatražili pauzu za usaglašavanje, prenosi N1.

Najnovije

Hapšenje u Višegradu, pronađena plantaža marihuane

Plantaža marihuane pronađena je na području Višegrada odakle je policija oduzela 43 saksije sa stabljikama kanabisa i više od...