Sjednica Vlade KS: Prihvaćen Projekt reforme korporativnog upravljanja u Kantonu Sarajevo i Gradu Banja Luka

Preporučujemo

Vlada Kantona Sarajevo (KS) je na 123. redovnoj sjednici, na prijedlog Ministarstva finansija KS, prihvatila Projekt reforme korporativnog upravljanja u KS i Gradu Banja Luka, u dijelu koji se odnosi na Kanton Sarajevo, te ovlastila premijera KS Adema Zolja da potpiše sporazum o pružanju stručnih usluga savjetovanja u okviru ovog projekta.

Pomenute stručne usluge savjetovanja provodit će se u kantonalnim javnim preduzećima: “Rad”, “Park”, “Toplane-Sarajevo”, “Sarajevogas”, “Gradski saobraćaj” i “Vodovod i kanalizacija”.

“U okviru razgovora i konsultacija sa predstavnicima Britanske ambasade u Bosni i Hercegovini vezanim za mogućnosti saradnje na programima koje podržava Vlada Ujedinjenog Kraljevstva predloženo je da GGF – Fond za dobro upravljanje pruži podršku Kantonu Sarajevo u pripremi reforme u oblasti korporativnog upravljanja u javnim kantonalnim preduzećima”, podsjetio je ministar finansija KS Jasmin Halebić.

Naglasio je da je krajnji cilj ovakve podrške da se Kanton Sarajevo osposobi za provedbu navedene reforme, a čime bi se poboljšale i performanse ovih preduzeća.

Ministar Halebić je naveo i opću ocjenu prema kojoj je korporativno upravljanje u kantonalnim javnim preduzećima neučinkovito, zbog čega kao takvo najčešće rezultira njihovim slabim operativnim i finansijskim performansama.

“Poslovanje ovih preduzeća u velikoj mjeri ovisi o Vladinim grantovima, a kod pojedinih su izraženi stalni ili povremeni poremećaji u pružanju usluga građanima. Vlada KS je u septembru 2017. godine iskazala potrebu za učinkovitijim djelovanjem državnih preduzeća, uz racionalnije korištenje povjerenih im resursa, zatim i za veću transparentnost i specifične inicijative koje će unaprijediti njihovo poslovanje, ali i kvalitet pruženih javnih usluga”, podsjetio je ministar Halebić.

Istakao je kako je svrha pomenutog projekta ustvari pružanje pomoći KS da identificira područja unapređenja i indikativne mjere koje će dovesti do dugoročnih poboljšanja u korporativnom upravljanju, ali i do uspješnijeg općeg poslovanja javnih preduzeća.

“Moguća rješenja kreću se od postepenog smanjenja broja uposlenih do značajnog restruktuiranja ovih preduzeća te spajanja njihovih administrativnih kapaciteta”, kazao je ministar Halebić i dodao kako će realizacija ovog projekta rezultirati i analizama strateškog i operativnog djelovanja preduzeća koje imaju za cilj utvrđivanje mjera za poboljšanje njihovog rada.

Najnovije

Bosanska Gradiška: Bježao policiji u rikverc, a kad su ga uhvatili pronašli arsenal oružja

Osoba iz Gradiške čiji su inicijali M.M. uhapšena je zbog nedozvoljenog posjedovanja vojnog oružja, streljiva i vatrenog oružja, saopćeno...