Sjednica VSTV-a BiH: Očekuje se imenovanje glavnog tužioca Tužilaštva KS

Preporučujemo

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) bi na sjednici zakazanoj za 14. i 15. maja trebalo imenovati glavnog tužioca Tužilaštva Kantona Sarajevo (KS), a nakon što je 10. maja obavljen intervju s četiri kandidata za tu rukovodnu poziciju. Prema prijedlogu dnevnog reda, to je imenovanje planirano za drugi dan zasjedanja, a, osim za KS, predviđena su i imenovanja glavnih kantonalnih tužilaca u Tuzlanskom, Posavskom i Unsko-sanskom kantonu.

Članovi VSTV-a bi se, istovremeno, trebali očitovati o Nacrtu srednjoročnog plana rada VSTV BiH za period 2020-2022. godine, kao i Pravilniku o javnim nabavkama u tom regulatornom tijelu.

- -

Na dnevnom redu dvodnevne sjednice su i Izmjena Odluke o sistematizaciji radnih mjesta za realizaciju aktivnosti u okviru projekta IPA 2017 (Odjel za informaciono-komunikacione tehnologije i Projekat izgradnje efikasnog pravosuđa u službi građana – IPA 2017), te Finalni izvještaj o realizaciji Projekta jačanje tužilačkih kapaciteta u sistemu krivičnog pravosuđa i Izvještaj o eksternoj evaluaciji tog projekta.

Na sjednici će biti iniciran i postupak za donošenje mišljenja VSTV-a BiH o rezultatima rada Suda Bosne i Hercegovine, Vrhovnog suda FBiH, Vrhovnog suda RS, Apelacionog suda Brčko distrikt BiH, Tužilaštva BiH, Republičkog javnog tužilaštva RS, Federalnog tužilaštva FBiH i Tužilaštva Brčko distrikt BiH u 2018. godini.

VSTV će, također, razmatrati Koncept zajedničke edukacije u organizaciji policijskih agencija i tužilaštava o temi “Korištenje krim-obavještajnih podataka za borbu protiv korupcije” (Projekat jačanja tužilačkih kapaciteta u sistemu krivičnog pravosuđa).

Između ostalog, planirano je i donošenje odluke o imenovanju radne grupe za izradu strategije za alternativno rješavanje sporova i akcionog plana (Projekat izgradnje efikasnog pravosuđa u službi građana – IPA 2017), prenosi Fena.

Najnovije

Dodik pozvao na usvajanje izvještaja o Srebrenici u NSRS-u, a potom i na miting

Predsjednik entiteta RS Milorad Dodik pozvao je da se 18. aprila u Narodnoj skupštini RS-a usvoji izvještaj Međunarodne komisije...