Sjeverna i Južna Koreja dogovorile datum sastanka

preporučujemo

Sjeverna i Južna Koreka usaglasile su se danas o datumu 27. aprila za sastanak, ubrzo nakon pojavljivanja Kim Jong-una na međunarodnoj sceni iznenadnim posjetom Kini.
Taj bi summit između sjevernokorejskog čelnika i južnokorejskog predsjednika Moon Jae-ina, tek treći tog tipa, trebao prethoditi historijskom sastanku s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom u maju.
“U skladu s voljom dvojice predstavnika, Jug i Sjever složili su se oko održavanja ‘summita 2018. Jug-Sjever’ 27. aprila u južnokorejskoj Kući mira u Panmunjomu”, piše u zajedničkom novinskom saopštenju.
U tom graničnom selu, smještenom u demilitariziranoj zoni koja dijeli poluotok, potpisano  je primirje u Korejskom ratu (1950.-53.).
Kim će biti prvi sjevernokorejski političarkoji će kročiti na južnokorejsko tlo od kraja rata. Po službenim dokumentima Sjeverne Koreje međutim, njegov djed i prethodnik Kim Il-sung nekoliko je puta tokom sukoba bio u Seulu koji je u dva navrata pao u ruke njegovih snaga.
Dva prethodna međukorejska summita 2000. i 2007. održana su u Pjongjangu.
Dvije strane dogovorile su se da se ponovno vide sljedeće srijede na novim pripremnim razgovorima koji će uključivati protokol o sigurnosti, prenosi Index.hr.

Najnovije

Aleksandar Vučić: Sačuvat ćemo mir, nikome nije do rata, ali plašim se neodgovornosti i neozbiljnosti zapada. Mislim da su sankcije loša politika

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić večeras je komentarišući situaciju u regiji kazao da rata neće biti.   “Sačuvat ćemo mir, nikome nije...