Sjeverna Koreja ispalila balističke projektile uz istočnu obalu

Preporučujemo

Sjeverna Koreja ispalila je balističke projektile uz svoju istočnu obalu, saopćila je južnokorejska vojska, što je najnoviji u nizu provedenih testiranja oružja, dok Seul i SAD provode najveće zajedničke vojne vježbe u posljednjih nekoliko godina.

Južnokorejska vojska specificirala je kako je riječ o dva balistička projektila kratkog dometa. Japanski premijer Fumio Kišida (Kishida) rekao je da Japan prikuplja informacije te da nisu potvrdili nikakvu štetu povezanu s lansiranjem.

- -

Prije dva dana Kim Jong Un naredio vojsci da pojača vježbe
Dva dana ranije Sjeverna Koreja je nakon testiranja, kako je naveo Pjongjang, dvije strateške krstareće rakete iz podmornice, dok je prije sedam dana sjevernokorejski vođa Kim Jong Un naredio vojsci da pojača vježbe s ciljem odvraćanja i odgovora na “pravi rat” ako to bude potrebno.

Južnokorejske i američke snage započele su u ponedjeljak 11-dnevnu zajedničku vojnu vježbu “Štit slobode 23” u razmjeru neviđenom od 2017. kako bi se suprotstavili rastućoj prijetnji Sjeverne Koreje.

Pjongjang: Vojne vježbe saveznika su proba za invaziju
Pjongjang kritizira vojne vježbe saveznika kao probu za invaziju. Sjevernokorejski državni medij KCNA izvijestio je u nedjelju da je zemlja odlučila poduzeti “važne praktične” mjere odvraćanja od rata, dodavši da “ratne provokacije SAD i Južne Koreje dosežu crvenu liniju”.

Sjeverna Koreja izvela je rekordan broj raketnih testova i vježbi u protekloj godini u, kako kaže, nastojanju da ojača svoje nuklearno odvraćanje i učini više oružja potpuno operativnim.

Najnovije

Salkić odgovorio Delegaciji EU: Na širenje lažnog narativa nećemo šutjeti

Poslanik u NSRs Ramiz Salkić (SDA) oštro je kritikovao pismo koje je Delegacija EU u BiH uputila žrtvama genocida...