Sjeverna Koreja ispalila dvije krstareće rakete

Preporučujemo

Sjeverna Koreja je rano u srijedu ispalila dvije krstareće rakete iz grada Onchona na zapadnoj obali, rekao je južnokorejski vojni izvor.

Izvor je dodao da vojne vlasti Južne Koreje i Sjedinjenih Država analiziraju detalje leta raketa, uključujući i domet, prenosi Reuters.

Lansiranja su uslijedila dan nakon što su Seul i Washington započeli četiri dana preliminarnih zajedničkih vježbi u sklopu priprema za dugo očekivanu terensku obuku Ulchi Freedom Shield, koja se održava od 22. augusta do 1. septembra.

Saveznici su smanjili kombinovane vojne vježbe posljednjih godina zbog COVID-19 i snižavanja tenzija sa Sjeverom, koji tvrdi da su vojne vježbe proba za invaziju.

U međuvremenu, Pentagon je u utorak saopćio da su SAD, Južna Koreja i Japan prošle sedmice učestvovali u vježbi odbrane od balističkih projektila kod obale Havaja – prvim takvim vježbama od 2017. godine, kada su odnosi između Seula i Tokija bili najniži u posljednjih nekoliko godina.

Najnovije

SNSD-ovi kandidati treći put zaredom izgubili Banju Luku

  Kandidat Saveza nezavisnih socijaldemokrata za pojedinačnu funkciju je, na upravo završenim Općim izborima, ponovo izgubio Banju Luku, nekadašnji "bastion"...