Sjeverna Koreja lansirala sumnjiv balistički projektil

Preporučujemo

Sjeverna Koreja je lansirala balistički projektil, posljednji u nizu provokativnih akcija koje su njezini susjedi osudili kao prijetnju miru u regiji.

Projektil je lansiran malo nakon 11:00 sati po lokalnom vremenu, prema japanskom ministarstvu odbrane i južnokorejskoj vojsci.

Projektil je dosegao maksimalnu visinu od približno 50 km i preletio udaljenost od približno 800 km (497 milja). Ispaljen je iz područja Dongchang-ri u pokrajini Sjeverni Pyongan u Sjevernoj Koreji i sletio je u more između Korejskog poluotoka i Japana, navodi se u izvještaju južnokorejske vojske.

Nakon što je sletio, japanska obalna straža upozorila je sva plovila da pričekaju daljnje informacije; ne prilaziti palim predmetima i prijaviti sve sumnjivo.

Južnokorejski združeni načelnik stožera (JCS) rekao je da je vojska pojačala nadzor i budnost u pripremi za dodatna lansiranja dok je zadržala stanje pune pripravnosti kroz blisku saradnju sa SAD-om.

Vijest je uslijedila nakon niza raketnih pokusa Sjeverne Koreje, uključujući lansiranje balističke rakete dugog dometa u četvrtak dok su se čelnici Južne Koreje i Japana sastajali u Tokiju, te ispaljivanje dviju krstarećih raketa s podmornice i dvije kratkog dometa balističke rakete danima prije.

I japanska i južnokorejska vlada oštro su osudile nedjeljno lansiranje projektila, za koje su rekli da je jasno kršenje rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a.

Ponovljena lansiranja Pjongjanga prijete miru i sigurnosti Japana, regije i međunarodne zajednice, saopštilo je japansko ministarstvo odbrane.

Najnoviji testovi Pjongjanga podudaraju se s proljetnim zajedničkim vojnim vježbama Sjedinjenih Američkih Država i Južne Koreje, najvećim ratnim vježbama koje su saveznici organizovali u zadnjih pet godina.

Najnovije

Samoubistvo u Bijeljini: Pucao u sebe iz vatrenog oružja

Muškarac pedesetih godina izvršio je danas samoubistvo iz vatrenog oružja u svojoj porodičnoj kući u Bijeljini. Policijska uprava Bijeljina potvrdila...