Sjeverna Koreja lansiranjem projektila omela početak japanske izborne kampanje

Preporučujemo

Sjeverna Koreja ispalila je najmanje jedan balistički projektil sa svoje istočne obale, zbog čega je japanski premijer Fumio Kishida morao da prekine svoju predizbornu kampanju.

Lansiranje projektila koje su prijavili zvaničnici Južne Koreje i Japana izvršeno je nakon što su jučer južnokorejski i američki zvaničnici u Washingtonu razgovorali o nuklearnom sporu sa Sjevernom Korejom.

- -

Prema pojedinim izvještajima, danas će se u Seulu sastati šefovi obavještajnih službi SAD, Južne Koreje i Japana.

Generalni štab južnokorejske vojske saopćio je da je projektil ispaljen u blizini mjesta Sinpo, gdje Sjeverna Koreja drži svoje podmornice i opremu za probno ispaljenje balističkih raketa.

Sjeverna Koreja lansirala je iz istog područja i druge vrste projektila. Južnokorejsko Vijeće za nacionalnu sigurnost na vanrednom sastanku izrazio je duboko žaljenje zbog probe i od Sjeverne Koreje zatražio da nastavi razgovore.

Japanski premijer Fumio Kishida rekao je da je uočeno ispaljenje dva balistička projektila i da je za žaljenje to što je Sjeverna Koreja izvršila niz proba u proteklih nekoliko sedmica.

- -

Kišida je, zbog novonastale situacije, otkazao planirane predizborne sastanke na sjeveru Japana i najavio povratak u Tokio.

Najnovije

Kuda plovi taj broj: SDP u Mostaru ne zna ni šta bi sa sobom, a kamoli sa NiP-om, razgovaraju sa SDA, a žele “sve”

Članovi SDP-a rijetko znaju na čemu su. Možda bi oni i znali, ali kud plovi brod Nermina Nikšića, a...