Sjeverna Koreja pozvala Južnu da zajedno obilježe godišnjicu prvog samita

Preporučujemo

Sjeverna Koreja je ponudila Južnoj Koreji da održe zajedničku svečanost kojom bi obilježili prvi međukorejski samit, javili su mediji, prenosi Xinhua.

Lideri dvije države koje su godinama bile u sukobu su se susreli u Kući mira u pograničnom mjestu Panmunjom kako bi razgovarali o normalizaciji odnosa. Kontakti na najvišem nivou su uspostavljeni nakon što su se predsjednici Moon Jae-in i Kim Jong Un iznenada susreli na drugom međukorejskom samitu 26. maja, također u Panmunjomu, prenijela je Fena.

Prvi međukorejski samit je održan 2000. godine u Pyongyangu i to 15. juna. Nakon samita usvojena je i deklaracija koju su potpisali tadašnji predsjednici Južne Koreje Kim Dae-jung i Sjeverne Koreje Kim Jong Il, otac aktuelnog čelnika iz Pyongyanga.

Visoki dužnosnici Južne i Sjeverne Koreje danas su započeli razgovore u Kući mira u Panmunjomu, saopćilo je ministarstvo ujedinjenja iz Seula. Na sastanku su ministar za Ujedinjenje Južne Koreje Cho Myoung-gyon a iz Pyongyanga je Ri Son Gwon, predsjednik Odbora za ponovno ujedinjenje Sjeverne Koreje.

Najnovije

Dodik: Nećemo imati većinu u NSRS, a Cvijanović i Krišto bi bile tandem u Predsjedništvu BiH

Lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je večeras da će kandidati ove stranke za pojedinačne funkcije na predstojećim opštim izborima...