Skaka: Euforične najave Četvorke su daleko od istine

preporučujemo

Britansko istraživanje: Više od 75 posto sirijskih izbjeglica pati od PTSP-a

Prema istraživanju pretpostavlja se da više od 75 posto sirijskih izbjeglica pati od posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP) na šta...

Uposlenici Doma zdravlja u Bihaću održali štrajk upozorenja, traže bolje uslove za rad

Sindikati doktora medicine i stomatologije, te nezavisnih zdravstvenih radnika u Domu zdravlja Bihać danas su i jednoiposatnim štrajkom upozorenja...

Jasmin Ahmić educira mlade i pravi bh. robota: Interesuju me izazovi i inovacije

Dizart je bh. firma i edukacijski centar koji se bavi proizvodnjom CNC mašina i obučavanjem mladih ljudi, a ulaskom...

Komšić očitao lekciju zvaničnom Zagrebu: “Svaki vaš pokušaj završavao je sa UZP-om”

Hrvatski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić reagirao je sinoć na skandalozne izjave ministra vanjskih i europskih poslova...

Nije sigurno da će Četvorka imati dovoljno gradskih vijećnika koji će podržati Bogića Bogićevića za novog gradonačelnika Sarajeva. Izbor njegovog nasljednika komentarisao je za naš portal aktuelni gradonačelnik Abdulah Skaka.

Nedugo nakon lokalnih izbora iz Četvorke – Naroda i pravde (NiP), Socijaldemokratske partije (SDP), Naše stranke (NS) i Nezavisne bosanskohercegovačke liste (NBL) su najavili da će njihov kandidat biti novi gradonačelnik.

Usaglasili su se da kandidat bude Bogić Bogićević, a na tu funkciju predložio ga je SDP. Međutim, nije sigurno da će to zaista biti Bogićević jer delegiranje gradskih vijećnika iz općinskih vijeća još nije okončano, a njihov izbor mora potvrditi Centralna izborna komisija (CIK).

Na to je podsjetio i Abdulah Skaka iz Stranke demokratske akcije (SDA) koji je do sada bio na čelu Grada Sarajeva. Kako je kazao, predstoji jedan kompleksan proces i više će biti poznato u sljedećih mjesec dana.

“Nakon što mi izglasamo liste, one idu u CIK na potvrđivanje i onda ćemo imati malo više informacija”, dodao je.

Ponovio je da su okolnosti složene i da će biti neizvjesno sve dok CIK ne završi svoj dio posla. Napomenuo je da se prilikom delegiranja gradskih vijećnika mora ispoštovati kriterij koji nalaže zastupljenost svih naroda. Očekuje da će ovaj proces biti okončan krajem februara ili početkom marta.

Osvrnuo se i na najave političkih protivnika – Četvorke.

“Ono što je sigurno da su euforične najave Četvorke o 18 ruku daleko od istine. Odgovorno tvrdim da to neće tako biti jer ne postoji opcija da imaju tako komotnu većinu. To se do sada nikada nije desilo i to je vjerovatno razlog zašto je proces kompleksan”, zaključio je Skaka.

Osim navedenog, postoji mogućnost da neko od gradskih vijećnika iz Četvorke ne podrži Bogićevića odnosno da podrži kandidata protivničke stranke. S druge strane, to se može desiti SDA-u. Ne bi bilo prvi put da se takvo nešto desi ako se prisjetimo dosadašnjeg izbora gradonačelnika Sarajeva, ali i drugih pojedinaca na drugim funkcijama.

Najnovije

Dvije osobe preminule nakon vakcinisanja ‘AstraZenecom’: Pokrenuta istraga u Južnoj Koreji

Vlasti Južne Koreje saopštile su da je pokrenuta istraga o smrti dvoje ljudi nakon što su mediji prenijeli da...