Skaka i Škrijelj razgovarali o novom projektu: Sarajevo kao univerzitetski centar

Preporučujemo

Velika mreža svjetskih gradova sa kojima Grad Sarajevo ima uspostavljene prijateljske odnose biće stavljena u funkciju promocije Sarajeva kao univerzitetskog centra. Ovo je jedan od zaključaka današnje radne posjete gradonačelnika Sarajeva Abdulaha Skake, sa saradnicima, Univerzitetu u Sarajevu i razgovora sa rektorom prof. dr. Rifatom Škrijeljom i prorektorima Univerziteta.

Gradonačelnik Skaka je predstavio projekat promocije Sarajeva kao univerzitetskog centra koji bi se realizovao kroz zajednički nastup Grada i Univerziteta na domaćem i međunarodnom nivou u oblasti obrazovanja, nauke, kulture i umjetnosti.

Projekat će se, između ostalog, realizirati kroz organizovanje zajedničkih studijskih programa na engleskom jeziku u saradnji fakulteta/akademija Univerziteta u Sarajevu i univerziteta iz gradova pobratima Grada Sarajeva. Planirani zajednički studijski programi, koji bi nudili dvojnu diplomu, privukli bi u Sarajevo studente iz regiona, Evrope i svijeta.

Rektor Škrijelj je predloženi projekat ocijenio izuzetno kvalitetnim, te istakao njegovu usklađenost sa dugoročnim planovima i internacionalizacijom kao strateškim ciljem Univerziteta u Sarajevu.

Naglašeno da će ovaj projekat biti od velikog značaja za Grad Sarajevo i Univerzitet u Sarajevu, ali i državu Bosnu i Hercegovinu. S ciljem poboljšanja uvjeta za obrazovanje i razvoj društva znanja izraženo je opredjeljenje Grada i Univerziteta za zajedničko djelovanje na ovom projektu koje će biti ozvaničeno i odgovarajućim sporazumom.

Najnovije

Biden ipak Ukrajini šalje projektile dugog dometa

Američki predsjednik Joe Biden obavijestio je ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da će Washington opskrbiti Kijev projektilima ATACMS dugog dometa,...