SKANDAL: Podvaljuju privatne doktore porodice Konaković kao turske državne stručnjake

Preporučujemo

Ministar Vranić ljekare bira prema ličnim kontaktima, a ispred institucije koju predstavlja o tome nije obavijestio ni institucije ni svoje kolege u Turskoj.

Ambasada Republike Turske u Sarajevu kaže da nisu informirani o dolasku turskih ljekara. Je li doktor Bilgin Sait izabran zato što je i porodični doktor porodice Konaković? Nadalje, može li doktor jedne od bezbroj privatnih bolnica u Turskoj biti reprezent uspješne borbe protiv pandemije korona virusa u Turskoj, a upravo tako je predstavljen u sarajevskim medijima? Porodični doktor porodice Konaković je pritom predstavljen kao spasonosno rješenje koje će nas, eto, sudbonosno educirati kako se boriti protiv pandemije. To što ljekari i menadžment KCUS-a svakodnevno komuniciraju s epidemiološkim stručnjacima širom svijeta, razmjenjuju iskustva, implementiraju najnovija saznanja iz borbe protiv korone, o tome javnost ništa ne zna. I ne treba znati jer to ne smije biti pitanje medijskih promocija već struke i stručnih znanja.

- -

Posljednja dva dana mediji su preplavljeni informacijom o dolasku dvojice ljekara iz Turske koji su stigli na poziv ministra zdravstva Kantona Sarajevo Harisa Vranića. Radi se o doktoru specijalisti interne medicine prof. dr. Bilginu Saitu i infektologu doc. dr. Siranu Keskeu, zaposlenim u privatnoj Američkoj bolnici u Istanbulu.

Svakako da je svaka podrška ili pomoć u ovim teškim danima borbe protiv Covida dobro došla, pogotovo kada je u pitanju Kanton Sarajevo, gdje je trenutno najveće žarište, gdje su bolnički kapaciteti popunjeni, a Vlada KS pokazuje potpuno nesnalaženje u kriznoj situaciji. Ministar Vranić navodno je našao spasonosno rješenje uvozom dva doktora iz Turske. Odnosno, prema informacijama Stava, sugerirano mu je da to uradi te se postavlja pitanje po kojem su kriteriju izabrani doktori iz Turske. Ministar Vranić saopćio je da su doktori došli na njegov poziv, a s obzirom na to da se radi o ministarstvu koje je javna institucija, a ministar Vranić predstavlja službeno lice javne institucije države, u pravilu bi trebao da ovakve i slične pozive provodi službenim putem, a to znači da je trebao ispred institucije ministarstva uputiti neku vrstu molbe o saradnji instituciji druge zemlje, u konkretnom slučaju, trebao je kontaktirati tursko Ministarstvo zdravstva.

PRIVATNI DOKTORI PORODICE KONAKOVIĆ IZ PRIVATNE BOLNICE

Zasigurno da bi Turska odgovorila na takav zahtjev jer je do sada svaki put pružala ruku podrške Bosni i Hercegovini. Na koncu, kada je u pitanju pandemija virusa korona, Turska je među prvim državama koja je poslala avion pomoći s kontingentom zaštitnih maski, odijela, rukavica i testova. Također, prije nekoliko dana predsjednik Turske Recep Tayyip Erdoğan najavio je pomoć od 30 hiljada vakcina. Stoga, da je ministar Vranić zatražio podršku kroz državne turske kadrove s iskustvom u borbi protiv pandemije, vjerovatno bi je i dobio. Međutim, odlučio je, gotovo sigurno prema nečijoj sugestiji, da pozove doktore prema, u najmanju ruku, intrigantnom odabiru.

- -

Javnosti je poznato da je predsjednik NiP-a Elmedin Konaković prošao kroz borbu s koronom, te da se u svom liječenju savjetovao i s doktorima iz Turske, a na profilima društvenih mreža porodice Konaković u više se navrata mogu naći komentari u kojima se promovira upravo doktor Bilgin Sait, predstavljaju se njegova zoom predavanja i njegovo gostovanje u domaćim medijima koji su skloni propagandnoj podršci koaliciji Četvorke.

Istini za volju, nema ništa loše u tome kada se bračni par Konaković angažira u promociji ličnosti koja im je pomogla u ozdravljenju, ali to ne može biti razlog da se zanemaruju službeni diplomatski kanali. Kada se lični kontakti pozivaju lično, ne može se govoriti da je riječ o državnim poslovima i u ime države, zar ne? Stoga, je li doktor Bilgin Sait izabran zato što je i porodični doktor porodice Konaković? Nadalje, može li doktor jedne od bezbroj privatnih bolnica u Turskoj biti reprezent uspješne borbe protiv pandemije korona virusa u Turskoj, a upravo tako je predstavljen u sarajevskim medijima? Porodični doktor porodice Konaković je pritom predstavljen kao spasonosno rješenje koje će nas, eto, sudbonosno educirati kako se boriti protiv pandemije. Zatim smo ga po medijima mogli primijetiti u ispijanju kahva s vodstvom Opće bolnice, u posjeti književnicima, a najavljeni su i njegovi nastupi u televizijskim programima. Nismo ga mogli vidjeti među bolesnicima, na prvoj liniji odbrane od korona virusa.

To što ljekari i menadžment KCUS-a svakodnevno komuniciraju s epidemiološkim stručnjacima širom svijeta, razmjenjuju iskustva, implementiraju najnovija saznanja iz borbe protiv korone, o tome javnost ništa ne zna. I ne treba znati jer to ne smije biti pitanje medijskih promocija već struke i stručnih znanja. No, porodica Konaković i njihovi privatni kontakti iz jedne od bezbroj privatnih bolnica u Turskoj u našoj javnosti predstavljeni su kao predstavnici zdravstvenog sistema Republike Turske koji su zaduženi za borbu protiv korone. Da je tu samo riječ o potcjenjivanju pameti javnosti o tome ko je ko u Turskoj među medicinskim radnicima, možda bi bio manji grijeh, ali ovdje je riječ o klasičnoj podvali s jasnom namjerom da se ubere dnevnopolitički šićar i da se omalovaži KCUS, koji je definitivno prvo mjesto na kojem se odvija borba protiv korona virusa.

NADRILJEKARSTVO MOŽE KOŠTATI ŽIVOTA

Travestija s porodičnim kontaktima Konakovića u Turskoj se možda razobličava i kada se prisjetimo da je prva dama Kantona Dalija Konaković tokom bolovanja od korone u javnost iznosila listu lijekova koje građani trebaju koristiti. U tome se iskazala i porodica Kučuk, koja je također iznosila liste lijekova, što je izazvalo ogorčenje među medicinskim radnicima. Prema čijem savjetu, mađu ostalim, se odvijalo ovo Facebook nadriljekarstvo otkrio je sam Ejub Kučuk u postu od 3. augusta 2020.

„Sutra u 9:00 na N1 gledajte javljanje iz Istanbula mog velikog prijatelja, velikog čovjeka i doktora koji je u najprestižnijoj Istanbulskoj bolnici (Koc American Hastanesi) vodio tim za liječenje COVID19 pacijenata, a tokom koje su spasili 43 pacijanta s ozbiljnom upalom pluća. Bilgint će o svim pozitivnim praksama i lijekovima koje koriste govoriti bez imalo ustručavanja“, napisao je Ejub Kučuk na svojem Facebooku.

Da postoji odgovorni ministar policije, da postoji odgovorno tužilaštvo, ovakvi slučajevi bi, u najmanju ruku, trebali biti sankcionirani kao slučaj nadriljekarstva. Naime, lična lista lijekova na temelju savjeta privatnog doktora iz Turske iz privatne bolnice, s nakanom privatne promocije nekoga je mogla koštati života. Upravo u ovakvoj atmosferi stigla su dva doktora iz Turske koji su od ministra Vranića predstavljeni kao spasonosno rješenje za Bosnu i Hercegovinu. Bilo bi pošteno, kada su već privatni, da ih angažiraju u centralama Četvorke kao privatne stranačke doktore.

TURSKA AMBASADA NIJE INFORMIRANA

Poznato je da je Turska na državnom nivou, kada je u pitanju zdravstvo, itekako razvijena i uspješna u borbi protiv Covida. Ulaganja u ovaj sektor su ogromna, kako u infrastrukturu, tako i u stručne kadrove. Liječenje Covida je besplatno u državnim bolnicama, a državni ljekari bez ikakve sumnje imaju više iskustva nego oni u privatnim bolnicama. Ipak, ministar Vranić ljekare očito bira prema ličnim kontaktima a da o tome nije obavijestio svoje kolege u Turskoj.

Naime, povodom posjete turskih ljekara uputili smo upit i Ambasadi Republike Turske u Sarajevu, odakle smo dobili odgovor da nisu informirani o dolasku turskih ljekara. Naime, Četvorka ima pravo da zove koga god želi za svoju privatnu dobrobit, ali u trenutku kada to rade u ime javnih institucija, onda postoji i procedura koja se mora poštovati jer ujedno podrazumijeva državne garancije i svojevrsni sigurnosni certifikat. Na ovaj način grubo je prekršen protokol, a građanima je podvaljeno.

ŠTA SE KRIJE IZA PODVALE S TURSKIM LJEKARIMA

Povod za ovakvu vrstu neodgovornosti razotkriva se u napadima ministra Vranića na KCUS i generalnu direktoricu Sebiju Izetbegović jer su legalno i legitimno zatražili da se ispoštuje protokol Ljekarske komore Kantona Sarajevo, a uz to i predložili da se organizira platforma kako bi se lakše mogla održati diskusija. Iz medija je vidljivo da je KCUS o dolasku ljekara iz Turske obaviješten tek dan prije samog dolaska. Krajnje je neozbiljno samo dan prije informirati KCUS, koji je trenutno na prvoj liniji u borbi za zdravlje građana, a zatim tu priliku iskoristiti za kritiziranje iste te institucije tvrdnjom da doktore nisu primili jer su došli na njegov poziv. Posebno čudi ovakav Vranićev stav s obzirom na to da je, prema našim informacijama, tek nedavno saznao za imena turskih doktora iz privatne porodične klinike Konaković.

Osim toga, turski ljekari ostaju dva dana te se postavlja pitanje kako misle pomoći svojim prisustvom u Sarajevo u tako kratkom roku, a da isto nisu mogli učiniti online konsultacijama s našim ljekarima? No, na štetu građana gubi se dragocjeno vrijeme na proizvodnju obračuna s KCUS-om, a pritom se to predstavlja kao krimen Sebije Izetbegović. Ustvari, podvala se razobličava i u Radončićevim medijima, jer oni koji su konstruirali aferu Respiratori potpuno su podivljali činjenicom da navodno sporni respiratori uopće nisu sporni. Rade u punom kapacitetu i u Sarajevu i u Tuzli i spašavaju živote. Stoga, potrebno je da, kada propadne jedna afera, nadriljekari proizvode drugu.

Najnovije

Djeca Srebrenice za Dan nezavisnosti Bosne i HercegovineDjeca Srebrenice za Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine je, nakon prigodnog obilježavanja u Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari, defileom djece i građana obilježen i...