Skandal u Australiji: Zamjenik premijera podnio ostavku zbog veze s sekretaricom

Preporučujemo

Zamjenik australskog premijera Barnaby Joyce izjavio je u petak kako će podnijeti ostavku nakon nekoliko sedmica pritiska zbog vanbračne veze s bivšom sekretaricom za medije.

Joyce je kazao kako će u ponedjeljak odstupiti s mjesta zamjenika premijera i čelnika Nacionalne stranke, mlađeg partnera u koaliciji desnog centra premijera Malcolma Turnbulla.

- -

Ostat će u parlamentu, čuvajući Turnbullovu nestabilnu većinu od jednog mjesta. Joyce, praktični katolik, 24 godine je oženjen i u kampanjama se zauzimao za porodične vrijednosti, ali je bio pod stalnim pritiskom da podnese ostavku zbog afere s bivšim članicom svog tima koja nosi njegovo dijete, prenosi Index.hr.

On je rekao kako je odlučio napustiti poziciju nakon što se u petak pojavila optužba za seksualno uznemiravanje, odbacivši da je počinio bilo kakve zlopotrebe.

“Reći ću u ponedjeljak ujutro da ću odstupiti kao čelnik Narodne stranke i zamjenik čelnika Australije”, rekao je Joyce novinarima u Armidaleu, gradu koji on zastupa, smještenom u ruralnom području malo manje od 500 km sjeveroistočno od Sydneya.

Direktor Nacionalne stranke Ben Hindmarsh izjavio je kako je stranka primila optužbu za seksualno uznemiravanje, ali nije želio davati nikakve detalje, osim da je Joyce zatražio da se tvrdnja uputi policiji.

- -

Nacionalna stranka izabrat će novog čelnika koji će također postati zamjenik premijera pod uvjetima koalicijskog sporazuma s Turnbullovom Liberalnom strankom.

Najnovije

Hapšenje u Višegradu, pronađena plantaža marihuane

Plantaža marihuane pronađena je na području Višegrada odakle je policija oduzela 43 saksije sa stabljikama kanabisa i više od...