Skandalozna odluka UEFA-e razljutila Srbiju i Hrvatsku

Preporučujemo

UEFA je dozvolila zastavu Velike Mađarske na utakmicama.

UEFA je povukla potez koji bi u periodu koje slijedi mogao izazvati ozbiljne posljedice, osobito tokom okršaja Mađara i Srba u kvalifikacijama za Euro, a neće se svidjeti ni hrvatskim navijačima.

Naime, Mađarski nogometni savez tražio je dozvolu UEFA-e da se zastava “Velike Mađarske” tretira kao politički simbol i taj im je zahtjev odobren. To znači kako će mađarski navijači, koji su često problem UEFA-i, moći slobodno isticati spornu zastavu na tribinama.

Teritoriji koji im je oduzet poslije prvog velikog rata
Velika Mađarska obuhvaća dijelove teritorija koji danas pripadaju Austriji, Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji, Slovačkoj, Rumunjskoj i Ukrajini. Mađarska je po završetku 1. svjetskog rata ostala bez 70 posto svog teritorija, a dijelovi koje su izgubili, pripojeni su gore navedenim državama. Od 2002. godine u toj zemlji postoji nacionalistički ideal o povratku u stare granice.

“Mađarski nogometni savez zatražio je jasnu odluku UEFA-e i FARE-a za dozvolu isticanja povijesnog simbola. Prihvaćajući naše argumente, organizacije su priznale kako njezinim isticanjem nema govora o rasizmu. Međutim, ova odluka ne odnosi se na ostale simbole i natpise, odnosno navijačke pjesme“, navode Mađari.

Najnovije

Bandić: Studenti ne smiju biti ping-pong loptica između Vlade KS i Univerziteta!

Pozivam Vladu Kantona Sarajevo da interveniše i osigura izvršenje ugovora koji su studenti potpisali sa Univerzitetom u Sarajevu prije...