Skoro dva miliona KM za školu na Šipu, planirana i izgradnja spomenika nastradalima Mrnjavcu, Agić i Malkoč

Preporučujemo

Općina Centar je u budžetu za 2018. za podršku obrazovanju planirala 3,8 miliona KM. Za nastavak gradnje osnovne škole na Šipu osigurano je 1.970.000 KM te 925.000 KM za rekonstrukciju devastiranog objekta obdaništa Razigrani dani. Kako su nam kazali u ovoj općini, više od 400.000 KM bit će utrošeno za dodjelu stipendija “Prof. dr. Husein Kulenović” srednjoškolcima i studentima, piše oslobođenje.ba.

– Za poboljšanje uslova rada i opremljenosti predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola, te visokoškolskih ustanova planirano je 150.000 KM. Na početku svake školske godine Općina daruje prvačićima školske torbe i pribor, a od ove godine i udžbenike, za što su planirane 102.000 KM. Osim toga, redovno se izdvaja 10.000 KM za poticaj romskoj djeci za redovno školovanje te 20.000 KM za podršku obrazovnim ustanovama za projekte prekvalifikacije i vanrednog školovanja pripadnika romske populacije, naveli su u Općini Centar.

- -

U cilju poticanja što boljih rezultata u znanju iz pojedinih nastavnih predmeta, Općina je obezbijedila 15.000 KM za organiziranje takmičenja učenika osnovnih škola, a 8.000 KM za kupovinu karata učenicima završnih razreda osnovnih škola za pozorišne predstave.

U budžetu je obezbijeđeno 85.000 KM za nabavku đačkih užina za osnovce čije su porodice slabijeg imovinskog stanja.

Kao i prethodnih godina, osim za učenike 11 osnovnih škola iz općine Centar, besplatne đačke užine će biti osigurane i za djecu iz Centra za slušnu i govornu rehabilitaciju djece i Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju “Vladimir Nazor”. Izdvojene su i 72.000 KM za besplatan prevoz učenika koji stanuju na većoj udaljenosti od škole, a gdje nemaju uspostavljene odgovarajuće saobraćajne linije gradskog prevoza i za prevoz učenika sa posebnim potrebama i njihovih pratilaca.

U budžetu je planirano i 15.000 KM za sufinansiranje izgradnje spomenika tragično stradalima Denisu Mrnjavcu te Editi Malkoč i Selmi Agić.

Najnovije

Masovni protesti na ulicama Tel Aviva: Traži se ostavka Benjamina Netanyahua

Na ulicama Tel Aviva su danas nastavljeni protesti protiv premijera Izraela Benjamina Netanyahua i ostatka vlade koju predvodi. Već sedmicama...