Skupština KS: Zastupnici izglasali moratorij na zapošljavanje

Preporučujemo

U toku je 45. sjednica Skupštine KS, a zastupnici vode raspravu da li treba uopšte razmatrati izmjene Zakona o izvršavanju Budžeta Kantona Sarajevo za 2018. godinu po hitnom postupku, a kako bi se mogli realizirati sporazumi potpisani sa nekoliko sindikata o povećanju osnovice za plaće za period do kraja 2018. godine.

Neki od zastupnika tražili su da se ova tačka skine s dnevnog reda te da se nastavi sa 44. sjednicom Skupštine KS.

- -

Mirsad Pindžo /Nezavisni blok/ kazao je da se u prijedlogu izmjena navodi da će se retroaktivno primjeniti te da će uvećane plaće dobiti naknadno. Izglasan je zaključak da se ne razmatra ta tačka dnevnog reda dok Vlada KS ne dostavi materijale o povećanjima osnovica, te da se nastavi 44. sjednica.

Eldar Čomor /SDA/ kazao je da nema razloga da se razvlači te da se zastupnici izjasne ko je za povećanje osnovice plaća u obrazovanju.

Elvedin Okerić /Narod i pravda/ pitao je da li je tačno da je povećana osnovica nakon odlaska premijera Elmedina Konakovića na 286 KM i da su se plaće već tako isplaćivale.

Tokom zasjedanja usvojena je i inicijativa zastupnika Amela Mekića, koji je tražio da se obustavi prijem radnika u javne ustanove na neodređeno.

Najnovije

Uredba Vlade FBiH o pomoći radnicima u iznosu do 2.520 KM: Privatnici bili “škrti”, mjera bi mogla biti produžena

Prošlo je skoro pet mjeseci od donošenja Uredbe Vlade Federacije Bosne i Hercegovine kojom se omogućava poslodavcima da izvrše...