Skupština Srebrenice danas neće razmatrati prijedloge o promjeni naziva ulica

Preporučujemo

Sa dnevnog reda današnje sjednice Skupštine općine Srebrenica skinuta je tačka o promjeni naziva ulica u ovoj lokalnoj zajednici, saznaje Faktor.

Podsjećamo, Kolegij Skupštine općine Srebrenica je 5. februara u dnevni red današnje sjednice uvrstio Odluku o izmjeni naziva ulica u Srebrenici. U međuvremenu je komisija nadležna za izmjene naziva ulica postala jednonacionalna, jer su je napustila tri Bošnjaka, a ostala su četiri Srbina.

- -

Zbog toga se među bošnjačkim povratnicima uvukla zebnja kakva će rješenja ponuditi komsija, spominjalo se da bi među prijedlozima moglo biti i onih koji su učesnici krvavih 90-ih godina.

– U čaršiji se može čuti da tu ima imena koja se dovode u vezu sa ratnim zločinima i genocidom, spominju se čak i presuđeni ratni zločinci Radovan Karadžić i Ratko Mladić. Da li će se ići tako daleko, ne znam.

U rad komisije uključeni su i oni koji su imali aktivnu ulogu 90-ih godina u Srebrenici – kazao nam je početkom februara Alija Tabaković, predsjednik srebreničke SDA i šef Kluba bošnjačkog naroda u Vijeću naroda bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska.

Sve to je stvorilo uznemirenost kod povratnika Bošnjaka, jer bi se mogli suočiti s ponovnim veličanjem ratnih zločinaca, negatora genocida… Kako nam je kazao naš izvor, prijedlog izmjena naziva ulica vjerovatno će se naći na nekoj od narednih sjednica Skupštine, jer je ovo izborna godina, a u interesu srpskih političara je dizanje tenzija u Srebrenici.

Najnovije

Na tržištu BiH: Toksini pronađeni u raženom brašnu porijeklom iz Litve

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje obaviještena...