Skupština USK odgođena zbog hapšenja Dudakovića, najavljena vanredna sjednica

Preporučujemo

Redovna sjednica Skupštine USK zakazana za danas je odgođena zbog hapšenja generala Dudakovića i drugih pripadnika 5. korpusa. Kolegij je zasjedao pred samu sjednicu te je predsjedavajući skupštine Nijaz Hušić saopćio zaključak.

– Zbog načina na koji su lišeni slobode kolegij je izrazio protest i mi nećemo održati zasjedanje. Mi vjerujemo da će pravosudni organi ove zemlje raditi profesionalno svoj posao ali vjerujemo i da će naši časni borci dokazati svoju nevinost kroz eventualni sudski proces koji će se desiti, kazao je predsjedavajući Hušić, informišući poslanike da se sjednica odlaže za naredni petak. Zatim je najavio današnju vanrednu sjednicu upravo zbog hapšenja koja su izvršena na području Unsko – sanskog kantona.

- -

– Zasjedat ćemo u 12 sati na vanrednoj sjednici gdje ćemo donijeti jedinstven tekst dekleracije i gdje ćemo jasno i glasno kao kolegij reći šta mislimo o ovome događaju, kazao je Hušić.

Prije samog Skupštinskog zasjedanja SDP USK je kao prva politička stranka u USK izdala saopćenje povodom hapšenja Dudakovića, prenosi Oslobođenje.

– Kantonalna organizacija SDP BiH USK smatra neprihvatljivim način na koji je izvedena operacija hapšenja generala Dudakovića, smatrajući da je u pitanju nepotrebna demonstracija sile, naročito s obzirom na to da je general Dudaković dvadeset i tri godine godine nakon rata svakodnevno bio dostupan svim institucijama Bosne i Hercegovine.

Ratna strategija 5. Korpusa Armije BiH bila je isključivo odbrambenog karaktera i nije se zasnivala na pljačkanju, paljenju silovanju i ubijanju nedužnih civila, niti na poticanju mržnje među narodima, o čemu svjedoči i multinacionalni sastav komande 5. Korpusa.

- -

– Sramotno je i nedopustivo da general Dudaković, koji je bio i prvi načelnik zajedničkog štaba Oružanih snaga Bosne i Hecegovine, dvadeset i tri godine nakon rata doživljava ovakvo poniženje, saopćeno je iz KO SDP USK.

Najnovije

Akcija “Kum”: Uhapšen prvoosumnjičeni, ovo je njegov identitet

Po nalogu Tužilaštva BiH, pripadnici MUP-a RS jutros su na graničnom prelazu Bosanska Gradiška uhapsili prvoosumnjičenog u akciji kodnog...