Skupština USK odustala od kreditnog zaduženja bolnice u Bihaću, ne žele se više zaduživati

Preporučujemo

Skupština Unsko-sanskog kantona održala je u nedjelju vanrednu sjednicu posvećenu problemima Kantonalne bolnice „Dr. Irfan Ljubijankić“ u Bihaću.

Na sjednici je jednoglasno izglasano odustajanje od kreditnog zaduženja bolnice u iznosu od 13 miliona KM.

Kako je ovu odluku obrazložio premijer USK Husein Rošić, za proceduru prijavila se samo jedna banka čiji su uslovi bili u suprotnosti sa Zakonom o budžetima Federacije BiH.

“Prije svega banka je postavila uslov da kanton bude garant kredita a kao što sam već u nekoliko navrata istakao naš kanton se više ne može zaduživati. Spašavanje bolnice jeste naš prioritet, ali ne smijemo da to radimo protuzakonito”, rekao je Rošić.

Premijer je podsjetio da je najveći dio duga nastao 2013, 2014. i 2015. godine, te je ocijenio da nisu realni zahtjevi opozicije da se dugove bolnice sanira iz kantonalnog budžeta.

Prema riječima Rošića, kanton nastoji da stvori održiv fiskalni okvir bez kredita što će se vidjeti u budžetu koji Vlada već naredne sedmice planira predstaviti svim skupštinskim strankama.

“Jedno su naše želje a drugo realnost. Ja ću već u utorak predstavnicima poslaničkih klubova predstaviti stavka po stavka kakve su naše mogućnosti vezane i za prihode i za rashode. Iluzorno je očekivati da će Kantonalna bolnica sve svoje dugove vratiti odmah. No, nije tačno da kanton ne radi ništa da pomogne bolnici i zdravstvu generalno. Vlada USK već sada otplaćuje, na primjer, dug prema trudnicima, raniji kredit od 16 miliona, pa i dug prema Pošti”, kazao je.

Tokom današnje sjednice jednoglasno je usvojena tačka o otpisu kamata između Kantonalne bolnice i Zavoda zdravstvenog osiguranja USK u iznosu od 1,4 miliona KM, a usvojen je i zaključak kojim je ZZO zadužen da posebnim programom osigura dodatna sredstva za bolnicu, piše krajina.ba.

Najnovije

Gruzija optužila trojicu srpskih državljana da su pripremali Gruzijce za državni udar krajem godine

Služba državne sigurnosti Gruzije saopćila je da su trojica srpskih državljana koji su posjetili Gruziju krajem septembra održali obuku...