Skupština VKBI: Očuvanje mira i stabilnosti u BiH apsolutni prioritet

Preporučujemo

Očuvanje mira i stabilnosti u BiH treba biti apsolutni prioritet svih institucija, ustanova i građana BiH – istaknuto je na Skupštini Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI) na kojoj se raspravljalo o aktuelnoj društveno političkoj krizi u BiH.

Skupština VKBI-ja je ocijenila da je Deytonski sporazum proteklih 25 godina parcijalno provođen, da se određeni anexi ne poštuju (Anex 1B), neki parcijalno (Anex VII), a neki nisu uopće provedeni (Anex IX), te da je aktuelna društveno politička kriza uzrokovana neadekvatnim aktivnostima bh. vladajućih struktura u posljednjoj deceniji, kao i neprovođenjem obaveza od međunarodnih predstavnika, posebno neprincipijelne, nejasne i uglavnom neadekvatne politike zvaničnika Europske unije.

Kako je saopćeno iz VKBI-ja, Skupština zahtjeva promptno uključivanje i akciju Tužilaštva Bosne i Hercegovine u kontekstu neustavnih i nezakonitih blokada rada institucija BiH, kao i otvorenih prijetnji rušenja postojećeg ustavno-pravnog poretka u BiH.

Odgovornim za postojeću krizu smatraju člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, “kao i cjelokupnu strukturu SNSD i rukovodstvo HNS-a, koji uživaju podršku službenog Beograda i Zagreba”.

– Cijenimo da su reakcije vladajućih bosanskohercegovačkih političkih organizacija u institucijama BiH nedovoljne, neadekvatne, često nekompetentne i neblagovremene, te je odmah neophodno izraditi zajedničku političku platformu, koja će biti utemeljena na odbrani međunarodno-pravnog subjektiviteta, suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH. U timove za izradu platforme uključiti relevantne predstavnike iz reda akademske zajednice i organizacija civilnog društva – poručili su iz VKBI-ja.

Skupština te asocijacije traži od svih domaćih i međunarodnih pregovarača, posebno OHR-a, članova PIC-a i ambasadora delegacije EU u BiH, koji učestvuju u aktuelnim pregovorima o ustavnim promjenama i izmjenama Izbornog zakona, da odmah prekinu i odustanu od, kako je navedeno, narativa kojima se predsjednici političkih stranaka (samo)predstavljaju kao predstavnici “naroda“.

– Ova formulacija, koja se zlonamjerno plasira i od predsjednika susjednih država Srbije i Hrvatske, apsolutno je neustavna i nezakonita i kao takva ne postoji u političko-pravnom sistemu u BiH – stav je Skupštine VKBI-ja.

Neprihvatljivim smatraju bilo kakve promjene Ustava BiH koje vode daljnjoj segregaciji, etno-teritorijalnoj podjeli i bilo kojoj vrsti diskriminacije građana BiH. Zahtijeva se, kako se navodi u saopćenju, da se pregovori vode bez ucjena, pritisaka i ultimatuma već isključivo na temelju međunarodno pravnog poretka koji podrazumijeva implementaciju presuda sudova UN, Evropskog suda za ljudska prava, sudova BiH, mišljenja Venecijanske komisije iz 2005. godine i preporuka EU izraženih u 14 tačaka.

– Posebno upozoravamo predstavnike međunarodne zajednice da razmotre svoje pozicije u kontekstu pregovaranja sa onim političkim predstavicima koji negiraju pravosnažno presuđeni genocid i zalažu se za nekažnjavanje presuđenih ratnih zločinaca – ističu u Skupštini VKBI-ja.

Predlažu da se od zastupnika u Parlamentarnoj skupštini BiH, u oba doma, razmotre principi za izmjene Ustava BiH koje su usaglasile VKBI, SGV, HNV i Forum parlamenataraca BiH, a koji su podržani od desetine drugih nevladinih organizacija, kao i više od 50.000 građana BiH putem aplikacije www.izmjeneustava.com, koji mogu biti zajednički sadržilac za sve buduće pregovore po ovom pitanju.

Također, je istaknuto da pregovore oko izmjena Ustava BiH i Izbornog zakona treba odmah vratiti u institucije BiH, prije svega u Parlamentarnu skupštinu BiH, Predsjedništvo BiH i Vijeće ministara BiH.

Kako dalje navode iz Skupštine VKBI-ja, pitanje državne imovine BiH definisano je Ustavom BiH, a potom i pravosnažnom presudom Suda BiH kojom je potvrđeno da je državna imovina, imovina BiH i da se tek nakon upisa u državno vlasništvo može samo zakonom ustupati nižim nivoima vlasti.

– S obzirom da je u proteklim godinama došlo do nezakonitog raspolaganja i prometovanja državnom imovinom od strane entiteta i moguće drugih nižih nivoa vlasti, čime je izvršena i najveća pljačka države, neophodno je obaviti adekvatne istrage i procesuirati vinovnike nezakonitih ponašanja – stav je Skupštine VKBI-ja.

U saopćenju navode i da je potvrđen stav da je najznačajniji, najvažniji i najprioritetniji interes bošnjačkog naroda država Bosna i Hercegovina, čija je perspektiva u euroatlanskim integracijama.

Najnovije

Požar na planini Prenj, u Neumu i Konjicu stanje nepromjenjeno

U utorak večer oko 20.45 sati aktivirao se požar na planini Prenj, na lokaciji Golič – Ovča, izvjestili su u...