Sky News objavio reportažu iz BiH o tenzijama koje dijele državu 30 godina nakon rata

Preporučujemo

Novinar britanskog Sky Newsa Adam Parsons je objavio reportažu o svome o Bosni i Hercegovini, tenzijama koje se osjete u državi i razgovoru sa ljudima i političarima.

“Na Balkanu Evropa promatra kako se kriza polako razvija. Poznati problem na poznatom mjestu, ali sada sa dodatnom mogućnošću ruske intervencije”, započeo je Parsons pisanje o Bosni i Hercegovini.

Autor opisuje kako je trideset godina nakon rata Bosna zahvaćena složenim nestabilnim sporom koji uključuje etničke podjele, vjersko rivalstvo, negiranje genocida, mučna sjećanja i mučnu sumnju da Moskva raspiruje stanje.

Kao najveći problem ističe se trauma koja opstaje, tenzije koje još uvijek dijele državu i osjećaj da bi se mogla vratiti na put katastrofalnog rata i da se zapravo ništa nije promijenilo.

Dalje autor priča kako je iz Sarajeva otputovao za Srebrenicu u kojoj su bosanski Srbi pod vodstvom Ratka Mladića i pred očima UN snaga ubili 8.000 muslimanskih muškaraca i dječaka. Autor opisuje da ono što pogađa kada se pogleda mezarje u Srebrenici jeste broj i to da su čitave porodice skupa sahranjene, očevi i sinovi koji su skupa ubijeni.

Prenosi priču Šehide Abdurahmanović, čiji je muž Jakub ubijen u prvim danima rata, a brat Meho čiji ostaci nikada nisu pronađeni ubijen je tokom genocida. Tada 16-godišnji sin spasio je bijegom u šumu.

“Nisam shvatala šta će se desiti. Nisam zamišljala da će se dogoditi taj genocid, da će biti zločin takvih razmjera. Da sam znala bježala bi za svoj život i spasila svoju djecu od svega što je uslijedilo. Vjerovala sam u civilizaciju. Napravila sam veliku grešku. Kad razmišljam o sinu, on kaže dan ikada nije prestao misliti o nama. Imali smo sreće. Kaže da bi se ubio da smo mi umrli. Moj brat nikada nije pronađen i ja nikad nisam našla njegove ostatke. Nadam se da ću naći barem jednu kost da je sahranim, to bi me utješilo, da se mogu moliti”, ispričala je Šehida novinaru Skynewsa.

Od 44 školske kolege Šehidinog sina, samo četiri je preživjelo, a i on je sada napustio zemlju kako bi započeo novi život u inostranstvu.

“Ratko Mladić je sada u zatvoru, osuđen na genocid. Možete pomisliti da je njegovo ime mrlja u ovoj zemlji i da ga svi preziru. I pogriješili bi”, piše Parsons.

Nakon toga opisuje posjetu Bratuncu gdje se susreo sa Vojinom Pavlovićem koji mu je pokazao fotografiju svoga ubijenog rođaka, za kojeg tvrdi da mu je odsječena glava i da se njome igralo kao fudbalom.

Parsons prenosi da Pavlović vjeruje da, ubistvo hiljada muslimana u Srebrenici koje je najgori zločin u Evropi nakon Holokausta, i nije tako užasno. On vjeruje da se desio zločin, ali ništa više od toga i da su ljudi koji su to naredili bili samo pogrešno shvaćeni.

“Vjerujem da je Ratko Mladić heroj i da nije kriv za što je optužen i osuđen. Nije bio genocid u Srebrenici”, rekao je Pavlović britanskom novinaru.

Za Pavlovića naslijeđe rata nije pomirenje nego nastanak i širenje Republike Srpske. Požalio se i da ih Bošnjaci koji čine oko polovine populacije marginalizuju i govorio o tome da Republika Srpska želi voditi vlastite poslove i čak napraviti vojsku.

“Neće biti mira u ovom području dok međunarodna zajednica predstavlja, brani i štiti samo jednu stranu. Ta jedna strana su muslimani”, kazao je Pavlović novinaru koji je opisao da ova retorika mnoge podsjeća na onu koja je prije 30 godina dovela do rata.

Novinar je razgovarao i sa gradonačelnikom Istočnog Sarajeva Ljubišom Ćosićem.

“Desiti će se raspad države ako stanje nastavi da bude ovako. Bošnjaci pokušavaju da imaju centralizovanu državu. Žele više i više. To nije moguće. Zbog toga smo imali rat”, poručio je Ćosić.

Autor upozorava da bi država možda mogla da opet zapadne u sukobe i da ukoliko Republika Srpska odluči da krene u nezavisnost da će trebati podršku sile i da već ima osjećaj srodstva sa Srbijom i prijateljstva sa Rusijom.

“Lično ja volim više Ruse nego Amerikance. Imamo vrlo jake historijske veze sa Rusijom i vjerujemo u Rusiju,” kazao je Ćosić dok je se Pavlović puno manje suzdržavao.

“Nato je kriminalna organizacija, koja se može samo uporediti sa Trećim rajhom kao fašističkom organizacijom”, poručio je Pavlović novinaru.

“Strah mnogih u zapadnoj Evropi je da Rusija traži nova mjesta za poticanje nemira kako bi odvratila pozornost od onoga što se događa u Ukrajini i oštetila evropsko jedinstvo i da bi Bosna, sa svojim podjelama i nestabilnošću, mogla izgledati kao savršen kandidat. Balkan je kroz povijest često bio žarište nasilja. Malo ko sumnja da bi se, ako se iskra zapali, to moglo ponoviti”, završio je Parsons svoje pisanje o Bosni i Hercegovini za Sky News.

Najnovije

Održano pripremno ročište po Dodikovoj tužbi protiv Davora Dragičevića

Na banjalučkom Osnovnom sudu održano je pripremno ročište po tužbi Milorada Dodika protiv Davora Dragičevića, oca ubijenog Davida Dragičevića kojeg je predsjednik SNSD-a tužio...