- Advertisement -

Slab odziv birača na lokalnim izborima u Tunisu, žena prvi put na čelu glavnog grada

Preporučujemo

Slaba izlaznost i prva žena izabrana na čelo glavnog grada Tunisa odlika su jučer održanih historijskih lokalnih izbora u toj afričkoj zemlji.

Nakon četiri neuspješna pokušaja i odgađanja, jučer su u Tunisu održani prvi lokalni izbori nakon narodnog ustanka kojim je 2011. godine s vlasti srušen autokratski režim Zine al-Abidina Ben Alija, javlja Anadolu Agency (AA).

Vrhovna izborna komisija kasno sinoć je saopćila da je na birališta izašlo 1,78 miliona od ukupno 5,37 miliona registriranih birača.
Izborni proces je protekao uz pojačane mjere sigurnosti i bez većih incidenata, a analitičari upozoravaju na slabi, odnosno svega 33,7 odstotni odziv birača.

Pokret Ennahda pobijedio je na lokalnim izborima u Tunisu, osvojivši 27,5 posto glasova, objavila je državna televizija.

Prema nezvaničnim rezultatima, stranka Nidaa Tounes, druga po veličini politička organizacija sa 55 zastupnika u parlamentu, osvojila je 22,5 posto glasova. Demokratski pokret je osvojio 10,7 posto glasova.

Zvanični rezultati izbora trebali bi biti objavljeni 9. maja.

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Ovog ljeta otvara se sportsko-rekreativni centar na Dobrinji sa velikim bazenom

Naselje Dobrinja u općini Novi Grad Sarajevo će ovog ljeta dobiti sportsko-rekreativni centar sa otvorenim bazenima. Radovi su počeli...