Sladić ima jednu lošu i jednu dobru vijest: Slijedi nova promjena vremena, ali…

Preporučujemo

Bosnu i Hercegovinu u narednim danima očekuje nova promjena vremena. Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda najavljuju kišu, pljuskove i grmljavinu.

Detaljniju prognozu je objavio i mladi meteorolog Nedim Sladić, koji ima i jednu pozitivnu vijest.

- -

– Prema trenutnim simulacijama prognoznih modela za iduću sedmicu, ostaci uragana Danielle će najvjerovatnije završiti nad Biskajskim zaljevom. Ovo može imati širu implikaciju da se ponovo prema našem području iza 12.09. uspostavi par vrućih/vrelih dana (vrući/vreli dan je po definiciji onaj dan u kojem maksimalna temperatura zraka je jednaka ili iznad 30 °C). Sve ovo uvjetovalo bi jačanje termobaričkog grebena sa prostora sjevera Afrike prema Balkanskom poluostrvu. Drugim riječima, došlo bi do širenja afričkog jezička prema sjeveru, a kao direktna posljedica pumpanja vrelog zraka na prednjoj strani spomenute vantropske oluje, s kojim je još teško reći ljetu zbogom, objasnio je Sladić na svom Facebook profilu, te dodao kako situacija još uvijek oscilira, i kako postoji još dosta stvari koje se do vikenda trebaju iskristalisati.

– Ali se primjećuje da je ensemble proračun na oba prognozna modela (GFS, ECMWF) kroz par zadnjih izlaza počeo podizati članice što možemo gledati kao early-trend signal. Prije ovoga, ono što je poznatije jeste da nam Atlantik šalje vlažan i svježiji oceanski zrak, zračni pritisak je počeo već polako padati danas, a osa visinskog grebena će se izmjestiti na istok tokom sutrašnjeg dana. To su u biti i prvi nagovještaji nadolazeće promjene vremena koju očekujemo na prelazu s četvrtka na petak kada će ponovo uz više oblaka biti lokalnih pljuskova, a usljed viška toplotne energije i praćeni pojavom grmljavine, koji izgledno uz Jadran i na jugozapadu Hercegovine će uz dosta pristigle vlage po visini biti nerijetko i intenzivniji. Iako se glavnina poremećaja u sklopu visinske ciklone sa sjevera premješta sjevernije od Bosne i Hercegovine tokom vikenda (samim tim i glavnina hladnog zraka), utjecaj visinske doline bit će osjetan pa će uz povremene dotoke vlažnog zraka do početka iduće sedmice u našoj zemlji biti djelomično vedro, ali i nestabilno uz lokalne pljuskove i grmljavinu. S prodiranjem svježijeg zraka tokom subote očekujemo i pad temperature zraka, osjetniji na sjeveru Bosne, ali u suštini ostaju u granicama prosječnih za septembar mjesec, napisao je Sladić.

Najnovije

SIN ZLOČINCA RATKA MLADIĆA TVRDI: Moj tata je u lošem stanju, jedva se kreće, ima opasne aritmije…

Presuđeni ratni zločinac Ratko Mladić, koji se nalazi u haškom pritvoru, i dalje je lošeg zdravstvenog stanja, jedva govori,...