Slaviša Šućur: Hajmo se svi skupa dozvati pameti, fašizmu nema mjesta u Sarajevu

Preporučujemo

Na današnjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo poslanici su raspravljali o inicijativi za promjenu imena Osnovne škole Mustafa Busuladžić.

Slaviša Šućur, iz SDP-a zamolio je da se ne dozvoli identifikacija sa fašizmom i da svako ko je zastupao fašizam nema mjesta u ovom gradu.

“Ne mogu opisati kako se osjećam slušajući ovo. Povlačenje razlike između fažizma i antifašizma je civilizacijsko pitanje. Pročitajte šta su o tome pričali Alija Izetbegović i Sulejman Tihić. Ovdje nema mjesta dokazivanju, bitno je šta piše u časopisu Osvit, koji je Buduladžić uređivao, to je nesumnjivo fašistički časopis. Mustafa Busuladžić nije trebao biti strijeljan na taj način. 1992 sam ustao da branim ovaj grad i sve njegove ljude. Mislim da je ovaj pokušaj imputiranja nama sramno i nedopustivo”, rekao je Šućur.

“Smatram da je rehabilitacija Draže Mihajlovića najveća sramota za srpski narod. Ne smijemo napraviti grešku da čovjeku koji se dobrovoljno identfikovao sa fašističkim režimom dajemo imena ulica ili škola. Mislim da BiH ima dosta pisaca, ideologa, koji treba da dobiju svoje zasluženo mjesto. Hajmo se svi skupa dozvati pameti”, rekao je Šućur.

 

Najnovije

Zara nakon poziva na bojkot obrisala fotografije koje aludiraju na genocid u Gazi

Nakon što je španski brend Zara objavio fotografije svoje najnovije kolekcije, na sebe je navukao bijes javnosti širom svijete,...