Sličnosti Dodika i Stanivukovića u izgradnji kulta ličnosti

preporučujemo

Pucketanje prstima ili lupanje šake od sto. I jedno i drugo ukazuju na autoritativnog vođu. Sličnosti Dodika i Stanivukovića, u izgradnji kulta ličnosti, u posljednje vrijeme su sve vidljivije. A, koje su nijanse razlike – pročitajte u tekstu.

Kriminalci će biti gonjeni kaznenom ekspedicijom, poručio je na protestima 2004. godine na Trgu Krajine, tada lider opozicije Milorad Dodik. Rušio je vlast Dragana Čavića, Dragana Mikerevića i Dragana Kalinića, danas su ova tri Dragana na njegovoj strani.

Sedamnaest godina poslije Draško Stanivuković pokušava da ruši vlast Milorada Dodika i najavljuje obračun sa kriminalom.

Populističke metode su na sceni danas, kao i prije dvije decenije, samo se plasiraju različitim kanalima, mišljenja je novinarka Milkica Milojević.

“Milorad Dodik je čovjek sa Kočićevog zbora, a Stanivuković je populista sa društvenih mreža, sa Instagrama iz performansa, on se sad našao u situaciji u kojoj nije bio i mi sad prepoznajemo neke slične modele nervoze”, kazala je Milojević.

Mjesto za ispoljavanje nervoza su obojici skupštinske govornice, a uočljiva je sličnost i u odnosu prema novinarima.

Sličnosti Dodika i Stanivukovića
Uz brojne sličnosti, vidljiva je razlika u stilu komunikacije, mišljenja je analitičarka Tanja Topić.

“Jer se kod gospodina Stanivukovića vidi da s njim rade PR stručnjaci, koji maltene s njim uvježbavaju svaki pokret ruke, za razliku od Dodika koji tu ulogu nikada nije koristio”, kazala je Topić.

Autoritativno ponašanje lidera tumači se i kao dio političke kulture naroda sa ovog podneblja.

“Mi opet zdušno podržavamo onog ko pucketa prstima, ko lupa šakom o sto, koji na jedan zapovjedan način komunicira sa nama”, dodala je Topić.

Na jednom polju su obojica briljirala.

“Ima još jedna sličnost Dodika i Stanivukovića. Dodik je bio sjajan opozicionar, ja ne pamtim boljeg”, kazala je Milojević.

Milojević ističe da je lagodnija pozicija upućivanja kritike i postavljanja nezgodnih pitanja, nego na ta pitanja odgovarati.

Najnovije

Blaž Slišković je novi trener FK Željezničar

Fudbalski klub Željezničar je dobio novog trenera, a to je bh. nogometni stručnjak Blaž Slišković. Ovu odluku donijeli su...