- Advertisement -

Slijede li smjene u Sarajevogasu i Toplanama nakon skandaloznih propusta?

Preporučujemo

Uprave Sarajevogasa i Toplana u prethodnih su nekoliko mjeseci više puta, ispostavit će se bespotrebno, uznemirili i isprepadali građane KS nestankom gasa.

Krenulo je pričom Toplana o redukcijama gasa, a ispostavilo se da su Toplane nepripremljene i da nemaju obaveznu rezervu alternativnih goriva. Ta se činjenica pokušala izvrnuti obmanom kako količine gasa nisu dovoljno.

No, to nije zaustavilo Toplane, Sarajevogas i njihove političke sponzore iz Vlade KS da vanrednim press konferencijama i saopćenjima nastave prepadati javnost. Naime, uslijedila je tvrdnja da Energoinvest nije obezbijedio dovoljne količine gasa apsolutno nisu tačne. I to se pokazalo netačnim, objavljeni su konkretni dokazi da je Energoinvest isporučivao po 15% više gasa od prosječne tražene količine.

Također, Energoinvest je polovinom januara obezbijedio i ponudu za isporuku dodatnih količina gasa, koje je Sarajevogas tražio zbog ekstremno niskih temperatura, koja je bazirana na tržišnim uslovima na dan narudžbe. Na ovu ponudu se Sarajevogas nikada nije očitovao.

– S obzirom na to da se u ponedjeljak i utorak očekuju jako niske temperature, molim da se, u dogovoru između Sarajevogasa i Toplana, predvidi eventualna optimizacija potrošnje gasa putem djelimičnog uključenja mazuta u Toplanama, pošto je ovo jedini ekonomski opravdan način. Napominjemo da se dodatne količine gasa mogu obezbijediti po tržišnim uslovima po cijeni koja je 4 do 5 puta veća od postojeće i trebalo bi je naručiti odmah uz avansno plaćanje – glasi obavijest koju je Energoinvest u subotu, 22. januara, poslao službenicima kantonalnih sarajevskih preduzeća KJKP Toplane i Sarajevogas.

Upozorenje je upućeno putem viber grupe koju čini tehničko osoblje Energoinvesta, KJKP Toplane i Sarajevogasa, a na kojoj se svakodnevno razmjenjuju informacije o potrošnji gasa. No, iz Sarajevogasa i Toplana nije bilo odgovora, prenosi Istraga.ba.

Umjesto odgovora o eventualnim većim isporukama plina, iz kantonalnih sarajevskih preduzeća je u ponedjeljak popodne stiglo još jedno uznemirujuće saopćenje za javnost.

Nakon ovakvih skandalozbih propusta, možda je vrijeme da Vlada KS razmisli o smjenama u ovim kantonalnim preduzećima umjesto što bezuspješno pokušava prikriti njihovu nesposobnost.

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Pogledajte kako je Konaković u delirijumu napadao SDP i SBB za izdaju države i crtanje podjela na maramicama u Beogradu (VIDEO)

Jučer je službeno priopćeno da će Denis Bećirović biti kandidat sedam stranaka za poziciju člana Predsjedništva BiH. Iza Bećirevićeve...