Sljedeće sedmice FBiH će distribuirati još 115.142 vakcine, najviše u Kanton Sarajevo

preporučujemo

U narednoj sedmici će u Federaciji Bosne i Hercegovine biti distribuirane 115.142 doze različitih vakcina protiv koronavirusa.

Vakcine za sljedeću sedmicu će biti raspodjeljene 26. i 27. jula. U ponedjeljak će ih dobiti Unsko-sanski kanton, Zeničko-dobojski, Srednjobosanski, Hercegovačko-neretvanski, Zapadnohercegovački, Sarajevski i Kanton 10, dok će u utorak vakcine stići u Posavski, Tuzlanski i Bosansko-Podrinjski kanton.

Bit će raspodijeljeno 14.620 prvih doza Sinopharma i 86.620 prvih doza AstraZeneca vakcina, te 13.902 doze Sinovaca za revakcinaciju. Obje ove kineske vakcine su u BiH stizale kroz donacije raznih zemalja, dok je AstraZeneca, osim kroz donacije, stizala i kroz mehanizme EU4Health i COVAX.

Najviše prvih doza će dobiti Kanton Sarajevo, odnosno 21.790 AstraZeneca vakcina i 3.430 Siopharm doza, te najmnogoljudniji kanton u FBiH – Tuzlanski, koji će dobiti 20.600 AstraZenece i 3.300 Sinopharma.

Nijednu dozu u narednoj sedmici ni za vakcinaciju, a ni za revakcinaciju neće dobiti Kanton 10, a u Zapadnohercegovački kanton će biti distribuirane samo doze za revakcinaciju.

Najnovije

Vranić će nenajavljeno obilaziti zdravstvene ustanove, direktorima poručio da ga čekaju na radnom mjestu

Zbog većeg broja pritužbi građana Kantona Sarajevo na rad javno-zdravstvenih ustanova, ministar zdravstva KS, prof.dr. Haris Vranić najavio je...