Slovenačko “češljanje” pravi probleme bh. prevoznicima: Gubitak vremena, remećenje ritma vožnje…

Preporučujemo

Kako su nam kazali u Udruženju poslodavaca Federacije BiH, naši izvoznici bez problema prolaze granicu sa Hrvatskom, dok ih na slovenačkoj zadržavaju i trpe znatne štete. Naime, prošao je mjesec otkako je Slovenija uvela pojačane kontrole na svojoj granici, slijedeći neke od članica EU koje su od počeka izbijanja sukoba u Gazi pojačale kontrole radi sigurnosti.

Slovenija je u ovoj godini do uvođenja ove mjere zabilježila više od 52 hiljade ilegalnih prelazaka i to najviše državljana Pakistana, Afganistana, Bangladeša, Maroka i Rusije. Hrvatski premijer Andrej Plenković ranije je rekao kako je odluka Ljubljane isključivo vezana za onu iz Rima, te da je riječ o široj pojavi na nivou Evropske unije, a zbog zabrinutosti oko prijetnje terorizma nakon Hamasovog napada na Izrael.

Naši prevoznici, koji najviše trpe, pokazali su strpljenje i razumijevanje, međutim, sada je mjera pojačanih kontrola produžena i do 21. decembra.

– Razočarani smo zbog tog produženja, ali mi tu nemamo nikakve mogućnosti da intervenišemo. Naši prevoznici se u prosjeku zadržavaju po sat na slovenskoj granici. To naizgled nije mnogo, ali remeti ritam vozača koji po zakonu moraju osam sati voziti, a osam sati odmarati. Dakle, prolaz je otežan, gubi se vrijeme i neminovno se trpi šteta. To je sve zbog vršenja policijske kontrole, dakle, tu nema carine. Priliv migranata je pojačan i oni (slovenska policija) odlučuju koga će detaljno prekontrolisati pod sumnjom na krijumčarenje migranata, kazao nam je Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca Federacije BiH.

Kada je u pitanju promet preko hrvatske granice, on je mnogo bolji u odnosu na ljetošnja dešavanja, kada su vladale nesnosne gužve u putničkom saobraćaju, a sve zbog nekontrolisanih migracija.

Najnovije

Šta američki State Department kaže o terorizmu u Bosni i Hercegovini

State Department, odnosno Ministarstvo vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država, objavilo je izvjetšaj o terorizmu u svijetu za 2022. godinu. U...