Slovenija želi ojačati vojsku, sastao se državni vrh

preporučujemo

Slovenija se s pravom smatra sigurnom državom, ali je pogrešan i štetan dojam da nije potrebno ulagati u vojsku i sigurnosni sistem, izjavio je danas slovenski predsjednik Borut Pahor na vanrednoj sjednici parlamenta posvećenoj stanju u vojsci koje opozicija drži vrlo lošim obzirom na nedavne negativne rezultate NATO-vog testiranja njene borbene spremnosti.

“Vojska je od vitalnog značenja za odbranu naše nezavisnosti”, kazao je Pahor zastupnicima dodavši da bi zbog novih sigurnosnih izazova trebalo reformirati sigurnosni sistem i oružane snage.

Prema riječima Pahora, koji je nominalno po ustavu i zapovjednik oružanih snaga, trebalo bi postići širok politički konsenzus na osnovi kojega bi Slovenija u sljedećih deset godina ukupne izdatke za sigurnost i vojsku višestruko povećala na 2,5 posto BDP-a, čime bi garantovala bolju nacionalnu sigurnost i interoperabilnost u okviru NATO saveza.

Vanrednu sjednicu Pahor je iskoristio i za naglasak da su sredstva namijenjena obrani smanjivale tri zadnje vlade, reagirajući tako na tvrdnje oporbe da su rezovi u obrambenom sektoru počeli i bili najveći upravo u vrijeme kad je on bio premijer, piše index.hr.

Pročitajte:  Stoltenberg: NATO jedinstven pred moguću agresiju na Ukrajinu

Najnovije

SAD prijeti Rusiji: Sjeverni tok 2 ne mora biti otvoren

Sjedinjene Američke Države su zaprijetile da će zaustaviti otvaranje ključnog plinovoda koji bi slao ruski gas u zapadnu Evropu,...