Slovenski premijer želi tužiti Hrvatsku

Preporučujemo

Slovenski premijer Miro Cerar izjavio je da će njegova vlada u najkraćem mogućem roku pismeno obavijestiti Europsku komisiju o stajalištu Slovenije da Hrvatska odbijanjem primjene arbitražnog rješenja za granicu krši europsko i međunarodno pravo, ali da će prije toga zatražiti i da se o namjeravanoj tužbi protiv Hrvatske izjasne i čelnici svih političkih stranaka.

“Uvjeren sam da pismo Komisiji moramo poslati što prije. Sada imamo sve argumente i pravne podloge kojima dokazujemo da Hrvatska krši međunarodno i europsko pravo”, kazao je Cerar nakon sastanka s ministrom vanjskih poslova Karlom Erjavcom i skupinom pravnika koji rade na pismu Komisiji i tužbi protiv Hrvatske pred sudom EU-a u Luksemburgu.

- -

“Unatoč tome, o svemu želim obavijestiti čelnike parlamentarnih stranaka na skorašnjem sastanku parlamentarnog odbora za vanjsku politiku i dobiti zadovoljavajuću potporu, a vlada bi nakon toga bez odlaganja pismo poslala pismo Komisiji”, kazao je Cerar na konferenciji za novinare nakon sastanka.

Slovenski je premijer rekao da su ga ministri i pravni stručnjaci obavijestili o pripremama za potrebne pravne korake, pri čemu bi se Slovenija pozivala na 259. članak Ugovora o djelovanju EU-a, pri čemu je postupak takav da se argumenti jedne članice protiv druge najprije iznesu Europskoj komisiji koja u roku tri mjeseca može dvije strane obavijestiti o svom stajalištu i zatražiti da one svoja stajališta dodatno argumentiraju, piše index.hr.

Što se tiče traženja političke potpore parlamentarnih stranaka, Cerar je kazao da je to potrebno s obzirom na skorašnje parlamentarne izbore, nakon kojih će sadašnja vlada imati ograničene ovlasti, pa je potrebno dobiti potporu za stajalište da će Slovenija samostalno tužiti Hrvatsku sudu EU-a, čak i u slučaju da se za mjere protiv Hrvatske Europska komisija ne bi odlučila

.”Komisija nakon slanja pisma ima tri mjeseca vremena za odgovor. Ako Komisija pokrene postupak protiv Hrvatske, preuzet će sama stvari u svoje ruke, a u suprotnom će Slovenija s pravnim  postupcima nastaviti sama”, kazao je Cerar.

- -

Ministar vanjskih poslova Karl Erjavec kazao je nakon sastanka da će vlada o pokretanju pravnih postupak odlučivati u četvrtak, a nakon toga bi se o postupku pred Komisijom i mogućoj tužbi protiv Hrvatske izjašnjavali i čelnici političkih stranaka.

Najnovije

Veliko nevrijeme praćeno ledom pogodilo Tuzlanski kanton, oštećena vozila, stambeni objekti…

Tuzlanski kanton u večernjim satima pogodilo je nevrijeme praćeno grmljavinom, jakim udarima vjetra i gradom. Najteže su pogođeni Doboj Istok,...