Slučaj “Khashoggi“: Turski i saudijski istražitelji napustili saudijski konzulat u Istanbulu

Preporučujemo

 Radna grupa sastavljena od turskih i saudijskih stručnjaka napustila je kompleks konzulata Saudijske Arabije u kojem je tokom protekle noći vršila istragu o slučaju nestanka novinara Jamala Khashoggija, javlja Anadolu Agency (AA).

Turske i saudijske delegacije sastavljene od državnih tužilaca, forenzičara i drugih eksperata odvojeno su napustile kompleks konzulata i nisu se obraćale brojnim medijskim ekipama koje već danima pomno prate slučaj.

- -

Tokom noći u kompleks konzulata na stražnji ulaz su ušla i dva vozila istanbulske komunalne službe. Vozila su u pratnji policije potom napustila kompleks, a novinar AA javlja da su uzeti uzorci tla iz dvorišta konzulata.

Novinar i kolumnista lista “The Washington Post” Khashoggi nestao je 2. oktobra nakon što je ušao u kompleks konzulata Saudijske Arabije u Istanbulu. Poznat je kao kritičar politike koju vodi aktuelna vlast Saudijske Arabije.

U Turskoj je pokrenuta istraga o njegovom nestanku, a reporter agencije Reuters ranije je javio da je Khashoggi ubijen u konzulatu, nakon što je nekoliko dana proveo kao zatočenik. Istu tvrdnju objavila je i Asocijacija turskih i arapskih medija, iz koje tvrde da imaju i dokaze.

Američki predsjednik Donald Trump ranije je otvoreno zaprijetio Saudijskoj Arabiji da će se suočiti s ozbiljnim posljedicama ako se ispostave tačnim tvrdnje da je novinar ubijen u kompleksu konzulata.

- -

S druge strane, vlada Saudijske Arabije jučer je poručila da se oštro protivi i da će odgovoriti na sve prijetnje i pokušaje nametanja ekonomskih sankcija zbog slučaja nestanka novinara.

Najnovije

Masovni protesti na ulicama Tel Aviva: Traži se ostavka Benjamina Netanyahua

Na ulicama Tel Aviva su danas nastavljeni protesti protiv premijera Izraela Benjamina Netanyahua i ostatka vlade koju predvodi. Već sedmicama...