Slučaj koji potresa Beograd: 12-godišnjak koji je seksualno zlostavljao 6-godišnjaka neće krivično odgovarati

Preporučujemo

Dvanaestogodišnjak koji je prije dva dana na Novom Beogradu seksualno zlostavljao dječaka (6) ne može da odgovara krivično za ovo zlodjelo.

Do drame je došlo u subotu na igralištu u Ulici Goce Delčeva na Novom Beogradu kada su djeca bila u parku. Šta se tačno dogodilo za sada nije poznato, ali šestogodišnjak je ispričao roditeljima, a potom i doktorima koji su ga pregledali, da ga je dvanaestogodišnjak skinuo i povredio mu anus. Ovo je potvrđeno i na ljekarskom pregledu dječaka u Tiršovoj.

- -

Nakon toga otac šestogodišnjaka, Z. G. (49) otišao je da problem raspravi sa roditeljima dječaka za kog se sumnja da mu je silovao sina.

Muškarac je prvo mirno pričao sa njegovim roditeljima u njihovom stanu, oni su pristali da se zbog ovoga pozove i policija, međutim Z. G. je na kraju ipak izvadio pištolj. On je pucao u noge i K. J. i S. J., ocu i majci dvanaestogodišnjeg dječaka, a potom pobjegao sa lica mjesta. On je uhapšen jučer u Beogradu

Dječak ne može da odgovara

Ovaj užasan slučaj potresao je javnost u Srbiji, međutim, šta god da istraga utvrdi tinejdžer koji je napao šestogodišnjaka ne može i neće odgovarati krivično jer krivični zakonik predviđa da mlađi od 14 godina ne podliježu toj vrsti odgovornosti.

- -

Kako su reporteri “Blica” saznali od komšija i rodbine, dijete ima nepunih 12 godina i spada u spomenutu kategoriju.

Da li će i na koji način ove nove okolnosti uticati na krivično gonjenje Z. G., ostaje da se vidi. One sigurno ne aboliraju pomahnitalog oca koji je pucao u roditelja i prijetio pištoljem dječaku od 12 godina koji mu je, navodno, napao sina.

Otac napastvovanog dječaka i dalje je u pritvoru, određeno mu je zadržavanje, a danas bi trebalo da da iskaz pred postupajućim tužiocem koji će pokrenuti istragu za nelegalno nošenje oružja, ali i za ranjavanje dvoje ljudi (tužilac će naknadno definisati da li će ovo djelo biti kvalifikovano kao ubistvo u pokušaju, ugrožavanje sigurnosti ili na neki treći način).

Policija će sada, pretpostavlja se, ispitivati i okolnosti ovog slučaja, prije svega to da li je dječak čiji su roditelji upucani nanio povrede šestogodišnjaku ili je bio dio grupe koja je povrijedila dijete.

Odgovornost roditelja dječaka zlostavljača

Premda ne predviđa kazne za mlađe od 14 godina, Krivični zakon propisuje kazne roditeljima čija djeca počine određeno krivično djelo.

To djelo je definisano kao zapuštanje maloljetnog lica, ali nije dovoljno da dijete samo počini krivično djelo da bi roditelji odgovarali.

Prethodno se pred sudom mora dokazati da roditelji nisu pravilno vaspitali dijete, odnosno da su “grubo zanemarili” svoje roditeljske dužnosti, što je potom dovelo do incidentnog ponašanja njihovog nasljednika.

Ne žele da razgovaraju ni sa kim

“Blic” je jučer pokušao da stupi u kontakt sa roditeljima i jednog i drugog dječaka, ali oni jučer nisu bili raspoloženi za priču sa medijima.

– Ne želim da vidim novinare, nemam šta da pričam sa vama – kratko je samo rekao povrijeđeni S. J., kome je list desne noge bio uvijen u zavoj.

Supruga uhapšenog Z. G. nije otvarala vrata niti je odgovarala na pozive novinara.

Najnovije

U Turskoj ga veličaju a Grci pozivaju UEFA-u da kazni Džeku: Neprimjereno za njegovu karijeru

U prvom meču četvrtfinala Konferecnijske lige Fenerbahče je izgubio 3:2 na gostovanju od Olympiacosa, a jedna od najzapaženijih tema...