Slučaj “Štrpci”: Tužilaštvo BiH se žalilo na oslobađajuću presudu Dragičeviću i na male kazne za ostalih sedam optuženih

Preporučujemo

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine uputilo je žalbu Sudu BiH na prvostepenu presudu u predmetu “Štrpci”, a kojom je prvooptuženi u tom predmetu Luka Dragičević oslobođen optužbi, dok je ostalih sedam optuženih osuđeno na po 13 godina zatvora.

Tužilaštvo se žalilo i na oslobađajuću presudu Dragičeviću i na visinu kazne za ostale optužene, saopćili su iz te pravosudne institucije.

– Tužilaštvo BiH žalbom traži da se prvoooptuženi oglasi krivim i kazni po zakonu, kao i da se svi ostali kazne na strožije kazne zatvora, s obzirom na težinu počinjenog zločina – naveli su iz Tužilaštva.

Optuženi za zločin u mjestu Štrpci, koji se dogodio 27. februara 1993. godine, terete se za otmicu, pljačkanje, zlostavljanje i ubistvo 20 putnika iz voza na pruzi Beograd -Bar, uglavnom žrtava bošnjačke nacionalnosti sa područja Priboja, Prijepolja, Bijelog Polja, Podgorice i drugih mjesta, jedne osobe hrvatske nacionalnosti i jedne nepoznate osobe arapskog porijekla.

– O ulaganju žalbe na prvostepenu presudu Tužilaštvo BiH informirat će porodice oštećenih osoba koje se nalaze na području Srbije i Crne Gore. Žalba na prvostepenu presudu upućena je 3. februara Sudu BiH – navode iz Tužilaštva.

Najnovije

Mađarski general-major preuzima upravljanje EUFOR-om u BiH

Ministar odbrane Mađarske Kristof Szalay-Bobrovniczky potvrdio je da će mađarski general-major Laszlo Sticz preuzeti upravljanje misijom EUFOR-a u Bosni...