Smailbegović za Index: Vlada će birati između extra profita za EPBiH i štete privrednicima i građanima

preporučujemo

Poskupljenje električne energije za vrtoglavih 70 do 120 posto, koje je predložila Elektroprivreda BiH, nevješto se nastoji opravdati sa “četiri faktora koja su napravila poremećaj na svjetskom tržištu”.

Udruženje poslodavca FBiH je reagiralo na najavu EPBiH i pozvalo na sastanak predstavnike ovog preduzeća i  Vladu FBiH, kako bi se našlo rješenje zbog kojeg neće biti oštećena privreda, a ni građani.

Mogu li se faktori “preliti”?

Pitali smo predsjednika Udruženja poslodavaca FBiH, Adnana Smailbegovića, da nam objasni o kojim je faktorima riječ na koji se način spomenuti mogu “preliti” na BiH, kako je to rekao federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić.

– To su faktori koji su u Evropi doveli do poskupljenja električne energije. Prvi je da je, ustvari, povećana potražnja za električnom energijom, zato što je sad postpandemijsko vrijeme pa se ekonomija počinje vraćati, a onda se i troši više struje. Drugi razlog je da je cijena gasa otišla visoko, pa se onda više troši električna energija, a i ona koja se proizvodi iz gasa je skuplja. To kod nas naravno nije argument jer mi nemamo elekrtrane na gas. Treća stvar, vjetroelektrane su jako podbacile i četvrto, podignute su takse na CO2 značajno, sa 18 na 68 eura. Sve to je dovelo do poremećaja tržišta na evropskim berzama i svi ti faktori kod nas ne utiču. Troškovna struktura u Elektroprivredi BiH se nije promijenila i u tom smislu nemaju razloga za dizanjem cijene – objašnjava Smailbegović.

Međutim, kako navodi, “krivac” bi mogao biti Zakon o električnoj energiji prema kojem smo opredijeljeni za liberalizaciju tržišta.

– Naravno, ima se mogućnost spuštanja i dizanja koeficijenata i jedino Vlada FBiH ima mogućnost da suspendira tržište na određeno vrijeme. Brzo smo došli do zaključka da u ovoj situaciji Vlada mora reagovati i izabrati između budućeg extra profita koji bi napravila Elektroprivreda sa povećanjem cijena i štetu koju može pretrpjeti privreda, a i građani – rekao je.

Pročitajte:  Preko 60 posto građana podržava Efendićev stav o uslovljavanju vakcinacijom

Značajno opterećenje

Bosnu i Hercegovina će od 2025. godine biti obavezna da uvede CO2 taksu, koja će predstavljati dodatno opterećenje.

– Evropa plaća CO2 takse koje su danas veće nego proizvodna cijena električne energije. Kod nas su još uvijek nula, ne plaćaju se sljedeće četiri godine i nismo u obavezi da je uvedemo, ali već poslije toga ja mislim od 2025. ćemo biti u obavezi da ih uvedemo i to će biti značajno opterećenje – kazao je Smailbegović.

Najnovije

Čović jučer glasao protiv Zakona, a ovako je govorio u Srebrenici 2015. godine

Jučer je nakon četiri mjeseca Dom naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine ponovo radio, a najglasniji su bili iz SNSD-a...