Smajić traži smjene u OSBiH zbog veličanja zločinca Mladića

Preporučujemo

U Kalinoviku, rodnom mjestu ratnog zločinca Ratka Mladića, pripadnici OSBiH zajedno sa visokom delegacijom državnih zvaničnika odali su počast pred spomenikom osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića.

Ponašanje zamjenika ministra odbrane Bosne i Hercegovine Aleksandra Goganovića i načelnika Zajedničkog štaba OSBiH general-pukovnika Gojka Kneževića koji su odali počast pred spomenikom ratnom zločincu Ratku Mladiću u Kalinoviku predstavlja novi skandalozan i anticivilizacijski čin, kršenje vladavine prava i nepoštivanje presuda međunarodnih sudova, kazao je Džemal Smajić, delegat (SBiH) u Domu naroda Parlamenta BiH.

- -

“Učešće dužnosnika OSBiH u glorificiranju takve ličnosti je uvreda za žrtve ali i poruka da žele nastaviti politiku koju su trasirali upravo ratni zločinaci kojima su se poklonili. Takvim osobama moramo onemogućiti obnašanje rukovodećih funkcija u BiH i morali bi biti pod hitno smijenjeni”, rekao je Smajić te pozvao nadležne da to odmah i bez odlaganja i urade.

Očekuje da Tužilaštvo BiH odlučno krene u obračun sa svim snagama koje veličaju počinioce genocida.

“Podsjetit ću da je Knežević prije samo nekoliko mjeseci uprkos presudama Ustavnog suda BiH učestvovao na svečanoj akademiji koja je bila upriličena povodom proslave 9. januara, neustavnog dana RS. Do danas Tužilaštvo BiH, iako su protiv njega podnesene prijave, nije ništa poduzelo. Krajnje je vrijeme da bude procesuiran”, kazao je Smajić.

Poraznim smatra što je provokacija došla nekoliko dana pred glasanje o rezoluciji o genocidu u Srebrenici.

- -

“Umjesto da Srbija koja proizvodi ovakvo stanje podrži rezoluciju o genocidu u Srebrenici, njen predsjednik sa svojim beogradskim režimom stavlja srpskom narodu na leđa kolektivnu odgovornost,” zaključio je Smajić.

Podsjetimo, neki od najviših vojnih zvaničnika BiH, uključujući zamjenika Ministra odbrane Aleksandra Goganovića, načelnika zajedničkog štaba OSBiH Gojka Kneževića, zamjenika komandanta Operativne komande OSBiH za resurse Nebojšu Bošnjaka, zajedno s grupom pripadnika OSBiH srpske nacionalnosti, izazvali su skandal nakon što su se poklonili i odali počast pred spomenikom osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića.

Najnovije

Pao snijeg u Sloveniji

Sloveniju je danas prešao hladni front koji je donio niže temperature, ali i, kako su ranije prognozirali meteorolozi, junski...