Smanjena kazna. Cariniku dvije godine zatvora za primanje dara

Preporučujemo

Apelaciono vijeće Državnog suda djelimično je uvažilo žalbu branioca službenika Uprave za indirektno oporezivanje BiH Šefkije Dacića te mu zbog primanja dara i drugih oblika koristi smanjilo kaznu sa tri na dvije godine zatvora.

Prvostepenom presudom iz decembra prošle godine, Dacić je zbog primanja dara bio osuđen na tri godine.

- -

Apelaciono vijeće je djelimično uvažilo žalbu odbrane, dok je ona koju je uložilo Tužilaštvo BiH odbijena kao neosnovana, javlja BIRN BiH.

Dacić je, kako se navodi u presudi, od 20. novembra do 2. decembra 2016. godine, kao vođa Carinskog referata graničnog prelaza Karakaj, od osobe kojoj je zbog carinskog prekršaja oduzeto skupocjeno vozilo “Porsche Cayenne”, u više navrata tražio i uzeo različite iznose novca te pogodovao da se vozilo vrati.

Oštećeni nije upravljao vozilom kada je oduzeto, a Dacić mu je kazao da će automobil vratiti, ali da će ga to “koštati” i uzeo je 100 maraka, stoji u optužnici.

Krajem novembra 2016., kako stoji u optužnici, Dacić je rekao da će lično otići u Tuzlu te je tražio 200 eura i 100 maraka, a taj iznos su kod njega prilikom pretresa pronašle ovlaštene službene osobe.

- -

Na ovu presudu ne postoji mogućnost žalbe, prenosi radiosarajevo.

Najnovije

Hapšenje u Višegradu, pronađena plantaža marihuane

Plantaža marihuane pronađena je na području Višegrada odakle je policija oduzela 43 saksije sa stabljikama kanabisa i više od...