Sobranje danas glasa o sporazumu sa Grčkom o konačnom rješenju spora o nazivu

Preporučujemo

U Skoplju se održava sjednica Sobranja na kojoj će se glasati o ratifikovanom sporazumu sa Grčkom o konačnom rješenju spora o nazivu, kojim bivša jugoslovenska republika postaje Republika Sjeverna Makedonija.

Demonstranti u Skoplju su sinoć, šesti dan protesta, poručili da ne žele EU i NATO, samo Makedoniju, i da neće prestati otpor protiv promjene ustavnog naziva zemlje, te zaprijetili građanskom neposlušnošću.

- -

Oni su zatražili poništavanje sporazuma, kojim se, kako vjeruju, prodaje makedonski identitet, prenose skopski mediji.

Protesti su održani i juče prije podne, tokom sjednice parlamenta na kojoj se raspravljalo o ratifikaciji sporazuma sa Grčkom, a demonstranti su izrazili nezadovoljstvo tako što su zapalili kopiju sporazuma o nazivu, piše Oslobođenje.

Sobranje su obezbjeđivale jake policijske snage, a protest je protekao mirno, bez incidenata.

Ministri spoljnih poslova Makedonije i Grčke Nikola Dimitrov i Nikos Kocijas potpisali su 17. juna u Psaradesu na grčkoj obali Prespanskog jezera sporazum o rješavanju makedonsko-grčkog spora o nazivu i strateškom partnerstvu dvije zemlje.

Najnovije

Maloljetnik koji se sinoć utopio u Jablaničkom jezeru je državljanin Saudijske Arabije, bio s porodicom na odmoru

Maloljetnik, koji se jučer utopio na Jablaničkom jezeru, državljanin je Saudijske Arabije, potvrđeno je za Klix.ba iz Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog...