Sobranje danas glasa o sporazumu sa Grčkom o konačnom rješenju spora o nazivu

Preporučujemo

U Skoplju se održava sjednica Sobranja na kojoj će se glasati o ratifikovanom sporazumu sa Grčkom o konačnom rješenju spora o nazivu, kojim bivša jugoslovenska republika postaje Republika Sjeverna Makedonija.

Demonstranti u Skoplju su sinoć, šesti dan protesta, poručili da ne žele EU i NATO, samo Makedoniju, i da neće prestati otpor protiv promjene ustavnog naziva zemlje, te zaprijetili građanskom neposlušnošću.

Oni su zatražili poništavanje sporazuma, kojim se, kako vjeruju, prodaje makedonski identitet, prenose skopski mediji.

Protesti su održani i juče prije podne, tokom sjednice parlamenta na kojoj se raspravljalo o ratifikaciji sporazuma sa Grčkom, a demonstranti su izrazili nezadovoljstvo tako što su zapalili kopiju sporazuma o nazivu, piše Oslobođenje.

Sobranje su obezbjeđivale jake policijske snage, a protest je protekao mirno, bez incidenata.

Ministri spoljnih poslova Makedonije i Grčke Nikola Dimitrov i Nikos Kocijas potpisali su 17. juna u Psaradesu na grčkoj obali Prespanskog jezera sporazum o rješavanju makedonsko-grčkog spora o nazivu i strateškom partnerstvu dvije zemlje.

Najnovije

Zelenski pozvao NATO da preventivno napadne Rusiju

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski smatra da bi NATO trebao onemogućiti Rusiji upotrebu nuklearnog oružja tako što će izvesti "preventivni...