- Advertisement -

Softić najavljuje rast kamata na kredite

Preporučujemo

Biće skuplji kredit, ali tek u nekom srednjem roku, kazao je prvi čovjek Centralne banke Bosne i Hercegovine Senad Softić.

Naglasio je kako svjedoci smo da su negativne kamatne stope, i da to nije normalno stanje.

“Ovako visok rast inflacije zahtjevao je da se podignu kamatne stope. Evropska unija nije odmah. SAD i Engleska su odmah podigli. Evropska unija najavila povećanje kao odgovor na inflatorni pritisak. Ja ne mogu procijeniti, ali logično bi bilo da dođe do povećanja kamata jer je takav sistem.”

Kada su pitanju fiksne kamate građani se ne trebaju se brinuti, kazao je Softić.

“Oni koji imaju varijabilnu kamatu nek skraćuju rok ili potraži fiksnu kamatu. Što se tiče novih kredita treba znati da je naš sitem likvidan, banke imaju velike rezerve. Kamatna stopa će zavisiti od konkurekcije, doći će u nekom skorijem periodu do povećanja kamata. Nije sve crno bijelo. Tražiće se neki model.”

Guverner je govorio i o utjecaju napada Rusije na Ukrajinu i rata kojem se za sada ne nazire kraj.

“Na sreću ne utiče puno na finansijski sektor u BiH. Bile su dvije banke vezane za Rusije koje su izbačene iz SWIFT sistema, i entitestke agencije su proveli restituciji i finansijski sektor je stabilan.” – rekao je Softić za BHT.

Kada govorimo o spoljno trgovinskoj razmjeni sa ove dvije zemlje ona je naravno veća u slučaju Rusije.

“Najviše uvozimo nafte i plina. Važno je istaći da je 2011. razmjena bila 11 posto sa rusijom. Sada imamo 2,9 milio i to je obaveza BiH prema Rusiji. Nije direktni utjecaj veliki, ali inderektni jeste kao i u cijelom svijetu”.

Govoreći o deviznim rezervama guverner nas je uvjerio da njih imamo dovoljno i to u vrijednosti od 5,7 milijardi KM, nešto manje nego 31.12. prošle godine.

“Imamo dovoljno deviznih rezervi i samo se fokusiramo na stabilno investiranje tih rezervi. I domaća valuta je stabilna. Naša konvertibilna marka je potpuno konvertibilna u euro. Naše rezerve su garancija i garantujemo da sve ima pokriće u eurima i ne idemo na bilo kakve izlete koje će ugroziti monter politiku.”

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Na Žuču održano prvo međunarodno takmičenje u praktičnom streljaštvu

Prvo međunarodno takmičenje u praktičnom streljaštvu održano je proteklog vikenda na novom sportskom strelištu Žuč, koje se nalazi općini...