ŠOKANTAN POTEZ SKUPŠTINE SREBRENICE: Nakon što su Bošnjaci izašli, uputili pismo UN-u kako su Srbi najviše stradali u Evropi

Preporučujemo

Skupština Srebrenice uputila je pismo Generalnoj skupštini UN-a povodom najavljenog usvajanja Rezolucije o Srebrenici.

Kako navode u pismu, usvajanje Rezolucije o Srebrenici je “jednostrana i navijačka odluka” koja ne doprinosi međunacionalnim odnosima.

- -

Donosimo dijelove teksta iz pisma upućenog Generalnoj skupštini UN-a.

Slobodarske ideje su i bile razlog za diskriminaciju od strane onih sila kojima se stajalo na put hegemonije.

Srpski gubici u Balkanskim ratovima iznosili su preko 100.000 stanovnika, gubici u Prvom svjetskom ratu premašuju brojku od 1.300 000 stanovnika, a to je jedna trećina od ukupnog stanovništva, a čak 60 posto muške populacije.

U drugom svjetskom ratu izvršen je genocid nad srpskim stanovništvom. Samo u logoru NDH Jasenovac, na najsvirepiji način ubijeno je oko 700 000 civila, a na ostalom dijelu Jugoslavije pobijeno je oko 500 000 Srba. To je ukupno oko 1. 300 000 stanovnika.

- -

U ratu od 1992. do 1995. godine poginulo je oko 30.000 Srba, a u Srebrenici i okolini oko 3.500 Srba. Ako se ovim brojkama dodaju gubici u Hrvatskoj tokom NATO agresije dođe se do podatka da su Srbi u dvadesetom vijeku imali zastrašujuće gubitke koje nije pretrpio nijedan narod u Evropi.

Ako posmatramo područje Srebrenice, ono se od 1995. godine posmatra kao područje na kome su najvažnije muslimanske odnosno bošnjačke žrtve. Ovako se ne gradi BiH koja bi, ako želi da bude država, trebala imati ravnopravan pristup svim žrtvama bošnjačkim i hrvatskim i srpskim. O ovoj temi nemoguće je naći sagovornik u drugim narodima.

Mi koji živimo u Srebrenici najbolje znamo šta se zbivalo u tragičnom ratu u BiH.

“Upućujemo vam prijedlog da Vašu Rezoluciju usmjerite ka ravnomjernom pristupu žrtvama u proteklom ratu (1992 – 1995) u Srebrenici, a tima i u BiH.

Iako je srpski narod najstradaliji u Evropi, posebno tokom 20 vijeka, u kome je donio slobodu mnogim drugim narodima na Balkanu, njegova žrtva je čest razlog za totalnu satanizaciju.

Poštovana gospodo, ovako se ne može oprati savjesti i izbrisati istorija. Mogu se samo pogoršati međunacionalni odnosi zbog jednostranih i navijačkih odluka”, navodi se u pismu upućenom UN-u.

Najnovije

Islamska zajednica u BiH osudila izjavu Nešića i sramnu kampanju protiv usvajanja Rezolucije o Srebrenici

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini osuđuje sramnu kampanju koju vode političke, akademske, medijske, a, nažalost, i neke vjerske...