Spajanje klinika na KCUS-u: Bolja usluga bolesnicima i bolji uslovi rada uposlenicima

Preporučujemo

Nakon što su fuzijom srodnih klinika formirane dvije: Klinike za kardiovaskularnu hirurgiju i Klinika za bolesti uha, grla i nosa sa hirurgijom glave i vrata, pacijentima je pružena bolja zdravstvena usluga, te su poboljšani uslovi rada za uposlenike, saopšteno je sa KCUS-a.

Prema riječima prof. dr. Dželaludina Junuzovića, direktora hirurških disciplina KCUS, to je samo jedna od pozitivnih aktivnosti ovog menadžmenta.

- -

„ Sada je našim medicinskim timovima puno lakše raditi. Tokom operativnih zahvata jedni drugima mogu pomoći, asistirati. Smanjen je broj nepotrebnih pripravnosti i dežurstava i manji je broj sestara u dežurstvu, popunjenost klinika pacijentima je veća kao i iskorištenost kapaciteta operativnih sala“, rekao je prof. Junuzović.

Podsjećamo,  Klinika za vaskularnu hirurgiju bila je van kruga KCUS, pacijenti su se svakodnevno morali transportovati u zgradu Centralnog medicinskog bloka (CMB), gdje se rade operativni zahvati.

„ Bolesnicima je olakšano, jer su sve ambulante organizovane u prostorijama DIP-a. Imamo sofisticirane operacione sale, među kojima se nalazi hibridna sala, najbolja u regionu. U ovoj OP sali je nedavno urađena operacija TEVAR, koja do sada nije rađena u KCUS. Ranije su takve operacije radili samo inozemni stručnjaci. Na ovoj Klinici od novembra 2017. godine ne postoje liste čekanja, dok se na Klinici za bolesti uha, grla i nosa sa hirurgijom glave i vrata čeka samo na operaciju krajnika“, naveo je prof. dr. Junuzović.

Tokom prva tri mjeseca na Klinici za kardiovaskularnu hirurgiju operisano je 252,  a u ambulantama je pregledano 2708 pacijenata. Pokrenuto je uvođenje 16 novih procedura. Na Klinici  za bolesti uha, grla i nosa sa hirurgijom glave i vrata operisano je 386, pregledano je 5428 pacijenata. U istom periodu je urađeno i 136 ambulantnih operacija.

Najnovije

Bečarević: Vlada KS planira uvesti porez na nekretnine, “Trojka” polako stvara omču oko vrata građanima

Predsjednik Kantonalnog vijeća Stranke za BiH Sarajevo Almir Bečarević danas je u saopćenju za javnost naveo da Vlada Kantona...