Splićani hodali za život: Svaki ljudski život je jedinstven i nezamjenjiv

Preporučujemo

Treći Hod za život, miroljubivi hod građana u znak podrške svakom djetetu – rođenom i nerođenom, njegovoj majci, ocu i svakoj porodici, održan je danas u Splitu, javlja reporter Anadolu Agency (AA).

Hodovi za život održavaju se već mnogo godina po cijelom svijetu. Sada se tim zemljama pridružila i Hrvatska gdje su danas građani hodali u Splitu, Zagrebu i Rijeci.

Na ovaj način se posebno pokušava skrenuti pažnja na poštivanje svakog ljudskog života i važnost porodice.

Hodom za život podsjećaju da je svaki ljudski život jedinstven i nezamjenjiv te da od začeća do prirodne smrti ima neotuđivo dostojanstvo.

Organizatori navode da se na ovaj način potvrđuje i očekivanje da se pruži konkretna pomoć svakoj ženi koja razmišlja o pobačaju iz ekonomskih razloga, zbog neinformiranosti ili pritiska okoline, što 75 posto žena navode kao razlog za pobačaj.

Hodom su iskazali i solidarnost sa ženama koje su i majke navodeći da država ima obavezu osigurati konkretne mjere za bolje usklađivanje porodičnog i profesionalnog života.

Hodom za život podsjetili su da istraživanja pokazuju kako u Hrvatskoj bračni parovi imaju u prosjeku jedno dijete manje nego što bi to željeli i kako za to uglavnom navode ekonomske razloge.

Najnovije

Komšić: Dva najvažnija datuma u historiji BiH su 25. novembar i 1. mart

Udruženje generala Bosne i Hercegovine organiziralo je večeras u Sarajevu akademiju povodom Dana državnosti BiH - 25. novembra. Predsjedavajući Predsjedništva...