Spoljnotrgovinski promet RS-a premašio četiri milijarde KM

Preporučujemo

Spoljnotrgovinski promet u Republici Srpskoj prvi put od 2007. godine premašio je četiri  milijarde KM, a u prvom polugodištu ove godine veći je za 9,85 odsto u odnosu na isti period prošle godine, izjavio je danas Predrag Gluhaković, ministar trgovine i turizma Republike Srpske, javlja Anadolu Agency (AA).

Gluhaković je istakao da su se predstavnici Ministarstva u prethodnom periodu trudili da sa Unijom poslodavaca i Privrednom komorom stvore što bolji poslovni ambijent da se domaći proizvodi što bolje plasiraju na tržištima van granica BiH.

- -

Prema njegovim riječima, na današnjoj sjednici Vlade RS usvojena je Informacija o spoljnotrgovinskom prometu RS za prvih šest mjeseci ove godine prema kojoj je izvoz povećan za 12 odsto, a pokrivenost uvoza izvozom je oko 73 odsto.

“Smanjen je ukupni deficit za oko tri miliona KM i iznosi 680 miliona KM. Sa zemljama Evropske unije razmjena je oko 60,33 posto, a sa zemljama CEFTA-e oko 18,35 odsto, dok se ostali procenti odnose na  Rusiju, Kinu i zemlje Dalekog istoka”, kazao je Gluhaković.

Kada su u pitanju zemlje CEFTA-e, povećan je ukupan spoljnotrgovinski promet za 9,22 odsto, a ukupan uvoz za  5,91 odsto, dok je izvoz veći za 14,1 odsto.

“Sa zemljama Evropske unije razmjena je veća za 10,23 odsto, izvoz za 13,6 posto”, rekao je Gluhaković.

- -

Prema podacima Ministarstva, bh. entitet RS najviše izvozi električnu energiju, drvo i proizvode od drveta, obuću, odjeću i namještaj dok se najviše uvoze proizvodi široke potrošnje, hrana i piće.

Najnovije

Bećirović uoči puta za New York: Istina i presude se ne mogu sakriti

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović i član Željko Komšić sutra putuju u New York. Tamo će u četvrtak...