Spoljnotrgovinski promet RS-a premašio četiri milijarde KM

Preporučujemo

Spoljnotrgovinski promet u Republici Srpskoj prvi put od 2007. godine premašio je četiri  milijarde KM, a u prvom polugodištu ove godine veći je za 9,85 odsto u odnosu na isti period prošle godine, izjavio je danas Predrag Gluhaković, ministar trgovine i turizma Republike Srpske, javlja Anadolu Agency (AA).

Gluhaković je istakao da su se predstavnici Ministarstva u prethodnom periodu trudili da sa Unijom poslodavaca i Privrednom komorom stvore što bolji poslovni ambijent da se domaći proizvodi što bolje plasiraju na tržištima van granica BiH.

Prema njegovim riječima, na današnjoj sjednici Vlade RS usvojena je Informacija o spoljnotrgovinskom prometu RS za prvih šest mjeseci ove godine prema kojoj je izvoz povećan za 12 odsto, a pokrivenost uvoza izvozom je oko 73 odsto.

“Smanjen je ukupni deficit za oko tri miliona KM i iznosi 680 miliona KM. Sa zemljama Evropske unije razmjena je oko 60,33 posto, a sa zemljama CEFTA-e oko 18,35 odsto, dok se ostali procenti odnose na  Rusiju, Kinu i zemlje Dalekog istoka”, kazao je Gluhaković.

Kada su u pitanju zemlje CEFTA-e, povećan je ukupan spoljnotrgovinski promet za 9,22 odsto, a ukupan uvoz za  5,91 odsto, dok je izvoz veći za 14,1 odsto.

“Sa zemljama Evropske unije razmjena je veća za 10,23 odsto, izvoz za 13,6 posto”, rekao je Gluhaković.

Prema podacima Ministarstva, bh. entitet RS najviše izvozi električnu energiju, drvo i proizvode od drveta, obuću, odjeću i namještaj dok se najviše uvoze proizvodi široke potrošnje, hrana i piće.

Najnovije

Schmidt je poslan u BiH jer se Inzku nije vjerovalo da će ispuniti ciljeve Zagreba

Kada je krajem 2020. godine nagovješteno imenovanje Christiana Schmidta za visokog predstavnika u BiH postalo je jasno da predstavnici...