Sporni čaj za mršavljenje nema potrebne dozvole, na potezu inspekcija

Preporučujemo

Osim što je na tržištu BiH putem online prodaje dostupan čaj za mršavljenje Trex tea čiji je sastav potencijalno opasan, potvrđeno nam je da nije registrovan ni u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH. Sada su na potezu inspekcije na entitetskom nivou.

“Predmetni proizvod nije odobren od strane ove Agencije, odnosno nije registrovan. To znači da ne posjedujemo dokumentaciju o lijeku. Ukoliko se isti nalazi u maloprodaji potrebno je da entitetski inspektori izvrše nadzor i preduzmu potrebne mjere”, kazali su iz Agencije u odgovoru na upit portala Klix.ba.

Naglasili su da Agencija stoji na raspolaganju za eventualnu kontrolu kvaliteta po prijavi i nakon uzorkovanja od strane udravstvenih inspektora.

Čaj nije registrovan ni u Agenciji za sigurnost hrane BiH te još nema odgovora kako se čaj našao u BiH i na koji način je uvezen s obzirom da nisu izdate potrebne dozvole da bi se mogao staviti u promet.

Dostupan u gradovima širom BiH, prodaje se online putem, a cijena se kreće od 40 do 60 KM po kutiji.

Trex tea je zabranjen u zemljama EU nakon što je nakon analizom utvrđeno da se u čaju nalaze sastojci koji nisu navedeni na ambalaži proizvoda.

Sporno je bilo prisustvo sibutramina koji suspreže apetit i sildenafila koji je osnovni sastojak vijagre, a koji su izrazito štetni ako se kombinuju.

Al Jazeera je prva otkrila priču o upotrebi ovog čaja na bh. tržištu, nakon čega su se javili korisnici koji su prekinuli konzumiranje zbog nuspojava poput aritmije i suhih usta.

Klix.ba je kontaktirao Federanu upravu za inspekcijske poslove i Inspektorat Republike Srpske koji bi, kako nam je rečeno iz agencija na državnom nivou, trebali reagovati s obzirom na to da se vrši prodaja čaja koji nema potrebne dozvole.

Najnovije

Pored Osnovne škole “Sveti Sava” u Bijeljini podignut mural jednom od ubijenih napadača na Kosovu

U blizini osnovne škole Sveti Sava u Bijeljini podignut mural jednom od likvidiranih napadača odgovornih za ubistvo kosovskog policajca...