Spriječite trovanje hranom u ljetnim mjesecima na ovaj način

Preporučujemo

Ljeto i visoke temperature zahtijevaju dodatnu pažnju o hrani koju jedemo, jer je upravo ovom periodu godine povećan rizik od trovanja hranom, navodi se u saopćenju i uputama stručnjaka Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

 Poznato je da visoke temperature pogoduju bržem rastu i  širenju bakterija, na i u hrani. Bakterije su najčešći uzrok trovanja hranom, u koju dospijevaju sa zagađenih, prljavih površina, nečistih ruku i odjeće, opreme, pribora ili prljave vode.

- -

 Svaka bakterija ima optimalnu, minimalnu i maksimalnu temperaturu pri kojoj se razvija, a u tome joj pomažu toplina, vlaga i hrana bogata proteinima i vidom. Zato su visoko rizične namirnice meso, jaja, riba, mlijeko i proizvodi od njih.

 Bakterije i pored toga rastu pri svim temperaturama. Ipak, značajna većina mikroorganizama u hrani se brzo razmnožava na temperaturama između 5 i 60  stepeni Celziusa, pa je zato važno hranu što prije zagrijati na temperaturu višu od 60 ili ohladiti na temperaturu nižu od 5 stepeni.

 Svakog ljeta mnogi se građani obraćaju ljekaru zbog problema uzrokovanih konzumiranjem pokvarenih, odnosno zdravstveno neispravnih namirnica. Tako svake godine Institutu za zdravlje i sigurnost hrane Zenica bude prijavljeno stotine slučajeva oboljenja ljudi koja se mogu povezati sa hranom.

- -

 Zbog toga je potrebno povesti računa o preventivnim mjerama zaštite koje se u najkraćem mogu svesti na pravilo “četiri O” (Operi, Ohladi, Obradi, Odvoji). Primjenom pravila “četiri O” uveliko se može smanjiti rizik po zdravlje, te bi ovo pravilo trebali usvojiti i praktično primjenjivati.

Kako se navodi u uputama iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane, pojednostavljeno, ovo pravilo podrazumjeva sljedeće:

 -Operi sve namirnice koje se konzumiraju u svježem stanju potrebno je oprati. Oprati treba i ruke te pribor koji se koristi za jelo ili pripremu namirnice.

-Ohladi namirnice koje se neće odmah konzumirati ili gotovu hranu treba ohladiti i čuvati na temperaturu od 3-5 ͦ C.

-Obradi namirnice pogotovo one poput mesa, mesa peradi i slični proizvoda potrebno je termički obraditi (kuhanje, pečenje, prženje), jer na temperaturama višim od 60 ͦ C većina bakterija se uništava.

-Odvoji namirnice različitog higijenskog statusa treba držati odvojene (npr. svježe meso treba pakovati i držati odvojeno od gotovog jela ili svježeg povrća).

Najnovije

Stiže osvježenje! Krajinović najavljuje kraj toplotnog talasa, ali ne zadugo!

Dok čekamo kišu, građanima ostaje da se zaštite koliko mogu hladovina, rashlađivanje i, što je najvažnije, dovoljan unos tekućine....