Sprovod princa Philipa 17. aprila u Windsor dvorcu

preporučujemo

Zvaničici Buckinghamske palate su saopštili da će se sprovod princu Philipu, Vojvodi od Edinbourgha, održati 17. aprila u Windsor dvorcu te da će biti zatvoren za javnost, prenosi AP u subotu.

U saopštenju se takođe navodi da je sam princ Philip, koji je premimuo u 99. godini života, učestvovao u planiranju vlastite sahrane te je izrazio želju da ona bude privatnog karaktera, sa fokusom na užu porodicu.

Iz palate su poručili da će se ceremonija održati uz striktno pridržavanje epidemioloških mjera koje preporučuje britanska vlada a tiče se striktnog broja ljudi koji mogu da prisustvuju sprovodima.

Vojni timovi širom Ujedinjenog Kraljevstva i na brodovima na moru ispratili su princa Philipa sa 41 pucnjem iz topa u znak njegove smrti, odajući počast bivšem pomorskom oficiru i suprugu kraljice Elizabete II, kojeg su smatrali svojom saborcem.

Topovske jedinice u Londonu, Edinburghu, Cardiffu i Belfastu – glavnim gradovima četiri države koje čine Ujedinjeno Kraljevstvo – kao i drugim gradovima oko Ujedinjenog Kraljevstva i mediteranske ispostave Gibraltara ispaljivale su salve u intervalima od jednog minuta počevši od podneva. Brodovi, uključujući HMS Montrose, fregatu koja patrolira Perzijskim zaljevom, pridružili su se posljednjem pozdravu.

Članice Commonwealtha, grupe od 54 zemlje na čelu sa kraljicom, takođe su pozvani da odaju počast primcu Philipu. Australijske odbrambene snage započele su posljednji pozdrav u 17 sati po lokalnom vremenu ispred Doma Parlamenta u Canberri, a Novi Zeland je planirao odati počast u nedjelju.

Najnovije

U BiH danas djelimično vedro, upozorenje zbog jakog vjetra

U Bosni i Hercegovini se danas očekuje sunčano do djelimično vedro vrijeme, a od poslijepodnevnih sati i tokom noći...