Sramno: Dodik na godišnjici smrti optuženiku za genocid i zločine

Preporučujemo

Predsjednik RS Milorad Dodik danas je u Piskavici, kod Banjaluke, prisustvovao obilježavanju 20 godina od smrti generala Momira Talića.

Dodik navodi da je Talić dao značajan pečat našoj oslobodilačkoj borbi u vrijeme, kako kaže, otadžbinskog rata.

– General Talić je uspješno vodio svoju vojsku, nije oklijevao i znao je na koji način treba voditi tu borbu. Zato smo se okupili danas da odamo počast velikom čovjeku našeg naroda, koji je sigurno jedan od najzaslužnijih ljudi za stvaranje Republike Srpske, napisao je Dodik.

Ko je bio Talić

Talić je bio komandant glavnog štaba Vojske RS kojeg je Haški sud (ICTY) optužio za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine u BiH.

Talić je bio optužen zajedno s bivšim ministrom u vladi RS Radoslavom Brđaninom za progon nesrpskog stanovništva u Bosanskoj krajini, brojne masovne pokolje i koncentracijske logore na tom području. Optužnica ih u 12 tačaka teretila za genocid, sudjelovanje u genocidu, zločine protiv čovječnosti, teška kršenja Ženevskih konvencija i kršenje ratnog prava i običaja.

Oni su, prema optužnici, bili članovi Kriznog stožera, tijela koje je provodilo plan čelništva bosanskih Srba o progonu Muslimana i Hrvata s prostora koji je trebao postati dio srpske države i gdje je po Brđaninu smjelo ostati najviše 2 posto nesrpskih stanovnika.

Talić je umro tokom postupka, a Radoslav Brđanin bivši predsjednik kriznog štaba tzv. autonomne regije Krajina, na 32 godine zatvora osuđen je 2004. godine, i tada je proglašen krivim po osam od ukupno 12 tačaka optužnice. Tri godine kasnije, aprila 2007. godine kazna mu je smanjena na 30 godina.

Najnovije

Studenti iz porodica poginulih boraca i studenti bez oba roditelja koji nisu iz Sarajeva plaćat će školarinu

Studenti u Kantonu Sarajevo suočavaju se sa novim problemima. Nakon izmjene Zakona o visokom obrazovanju, diskriminisana su djeca šehida...