Sramotna izjava NiP-ove ministrice Hota-Muminović: “Da je dijete o njemu bi brinuli stručnjaci”

Preporučujemo

Ministrica odgoja i obrazovanja Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović (NiP) nazvala je predsjednika Kantonalnog odbora Samostalnog sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja FBiH Saudina Sivru nasilnikom.

Naime, Hota-Muminović je odgovarala na zastupničko pitanje u Skupštini KS  o socijalnom dijalogu sa  Samostalnim sindikatom osnovnog odgoja i obrazovanja ocijenivši ga “jako teškim”.

- -

– Naš socijalni dijalog sa Sindikatom osnovnog odgoja i obrazovanja ide jako teško. Obilježen je elementima nasilničkog ponašanja, prema mojoj slobodnoj procjeni. Predsjednik kantonalnog odbora sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja proglašen je krivim i izrečena mu je i novčana kazna zbog narušavanja javnog reda i mira u službenim prostorijama Ministarstva 2022. godine zbog verbalnog napada na uposlenike – kazala je Hota-Muminović.

–  Da se ovo dešava u školi, za takvo dijete već bi bio izrađen neki stepen podrške, individualni plan brige sa uključivanjem i drugih stručnjaka. U ovakvom ambijentu jako je teško voditi pregovore sa Sindikatom i prilike će biti jako teške i ograničene i isključivo na ono što propisuju Zakon o radu, Zakon o Vijeću uposlenika i Kolektivni ugovor i ništa više od toga – kazala je, između ostalog, ministrica.

Na njeno izlaganje reagovao je predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH Selvedin Šatorović koji je uputio otvoreno pismo premijeru Nihadu Uku.

– Hota-Muminović je prilikom odgovaranja na zastupničko pitanje zastupnice Marijele Hašimbegović o socijalnom dijalogu Ministarstva na čijem je čelu sa sindikatima, zloupotrijebila skupštinsku govornicu i iznijela krajnje neprimjerene tvrdnje o predsjedniku Saudinu Sivri.

- -

Osim što ga je okarakterisala kao nasilnika i osobu koja predstavlja prijetnju za sigurnost građana Kantona Sarajevo, ministrica je aludirala na to da se radi o osobi sa poteškoćama u razvoju predstavljajući to kao nešto izuzetno negativno – navodi se u pismu.

Između ostalog, pozvali su Uka kao prvog čovjeka Vlade KS da se ogradi od ovog istupa ministrice te da uradi sve što je u njegovoj nadležnosti da se ovaj, “krajnje neprihvatljiv, odnos imenovane dužnosnice u KS prema, prije svega, građaninu Kantona Sarajevo, a potom i nastavniku, roditelju i predsjedniku Kantonalnog odbora Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS sankcioniše”.

Prema riječima Sivre, jučer je ministrica za odgoj i obrazovanje pokazala dio svog pravog lica.

–  Nije odgovorila na zastupničko pitanje koje se odnosilo na uzrok problema – pedagoške standarde i normative koje je na mišiće i iza zatvorenih vrata progurala 5. marta i ugrozila prava prosvjetnih radnika.

Nije odgovorila zašto je na njeno insistiranje jednostrano prekršen dogovor postignut 12. februara između Vlade i Sindikata zbog kojih je Sindikat nakon toga faktički prisiljen da bojkotuje, traži njenu smjenu, štrajkuje i protestuje što će usložniti sigurnosnu situaciju.

Naida Hota-Muminović treba otići sa funkcije ministrice jer je ona definitivno najgori ministar  obrazovanja do sada – izjavio je Sivro za Faktor.

Sivro se danas oglasio na FaceBook profilu.

– Neviđeni skandal je njena izjava u Skupštini. Ja ne mogu da vjerujem da još nema izjava nikoga iz Vlade KS ili stranke kojoj pripada. Najmanje što mogu je da se bar ograde od one izjave. Ono je stvarno sramota – napisao je Sivro, što je propraćeno i komentarom

“Tražimo ostavku ministrice za odgoj i obrazovanje KS koja je ugrozila prava prosvjetnih radnika. OSTAVKA” – poručuje se u poruci.

Najnovije

Efendić oštro poručio: Okerić koji u životu nikada ništa nije napravio, ničim izazvan, pokušava obezvrijediti moj rad u općini Novi Grad

Predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu i načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić oglasio se na društvenim mrežama...