Srbija bi mogla ostati bez trećine stanovnika do 2041. godine

preporučujemo

U narednih četvrt vijeka, prema statističkim projekcijama, najveće smanjenje broja stanovništva doživjeće južna i istočna Srbija, a do 2041. godine nestaće čak trećina stanovnika ovih oblasti.

U posljednjih 10 godina u Srbiji /bez Kosova/ godišnje se u prosjeku rodi 67.459 djece, dok je broj stanovnika samo na osnovu prirodnog priraštaja smanjen za 385.000, odnosno za 35.000 godišnje.

To znači da svake godine nestane opština veličine Prijepolja, Bečeja ili Savskog venca, pišu “Večernje novosti”.

Pozitivan prirodni priraštaj bilježe samo Novi Sad, Novi Pazar, Sjenica, Tutin i Preševo, što znači da samo pet mjesta u Srbiji ima pozitivan prirodni priraštaj, a čak 164 negativan.

Negativni prirodni priraštaj i negativna stopa rasta stanovništva zabilježeni su u Vojvodini još krajem osamdesetih godina prošlog vijeka, a u ostalim dijelovima od početka devedesetih.

Projekcije stanovništa za period 2011-2041. godina pokazuju da će nastavkom depopulacije broj stanovnika centralne Srbije /bez Kosova/ sa 7,2 pasti na 6,5 miliona.

U najboljem slučaju, ukoliko bi se prirodni priraštaj drastično povećao, Srbija neće imati više od 6,9 miliona građana.

Najnovije

Iz sindikata poručuju da uslovljavanje radnika vakcinacijom u FBiH nije po zakonu

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSS BiH) Selvedin Šatorović je naglasio da poslodavci nemaju zakonsko utemeljenje da...